Трима гръцки ученици със зрителни увреждания спечелиха първа награда на конкурса за тактилна карта.

Филип Хрисофулос

Темата на международният конкурс Барбара Паченик”  бе „Моето място в днешния ден.”

Тримата ученици от Специалното Начално училище за слепи на Калитея, в Атина бяха наградени в категорията от 9-  12 год. Александра Пападопулу, Мария Катоподи и Кристина Луко представиха проекта „Моето място в съвременния свят през моята гледна точка”. Картата на проекта е РЕЛЕФНА картина.

Общо 189 картини от 38 страни бяха представени и обсъдени, от които бяха избрани 12 проекта за награди от четири възрастови категории.

Гръцкото участие в конкурса се организира от Гръцкото картографско общество. От 360 проекта, представени от ученици от начални училища и гимназии от цяла Гърция, бяха избрани шест. Те бяха промотирани на 27-та Международна Картографска Конференция в Рио де Жанейро, Бразилия.

Релефната карта е създадена от тримата ученици и е представена в Музея на Византийската Култура в Солун за 14-та Национална Картографска Конференция озаглавена „Картография в променящият се свят”.

 

Източник: http://greece.greekreporter.com/2016/11/06/greek-visually-impaired-pupils-win-international-award-for-making-tactile-map/