Системата Aira използва смарт очила, за да помага на незрящи

Системата Aira е проектирана, за да помага на незрящи и хора с по-сериозни зрителни увреждания. Използвайки чифт смарт очила или камера на телефон, приложението позволява на сътрудникът от Aira да види обстановката в реално време, за да може да го напътства спрямо ситуацията. От Aira обещават да предоставят всякакви услуги като пазаруване, повикване на такси до пътувания по света, за да улеснят максимално хората със зрителни увреждания по света.

 

Aira не е изобретение, което да измества съществуващите вече асистиращи методи. Тя е проектирана, за да ги подсили. Незрящия човек се ориентира по най-различни начини като например бастун, куче водач и може да се свърже с Aira само когато е нужно. Когато сътрудникът отговори на обаждането, той вижда обстановката на живо и местоположението на обаждащия се в Google Maps, заедно с допълнителна информация за лицето.

Очевидно, видео връзката е достатъчно добра, щом може асистентът от Aira успява да разчете различни функции от менюто, както и да забелязва по-дребни детайли. Абонирането става за 3, 6 или 12 месеца, като цените варират от 300 до 2,500 долара.

Източник:
http://www.idg.bg/technologii/347598/sistemata-aira-izpolzva-smart-ochila-za-da-pomaga-na-nezryashti