Незрящ шахматист се изправи срещу Веселин Топалов в Габрово

Гросмайсторът Веселин Топалов  посети Габрово по покана на областния управител Иванка Баева. Идеята за тази визита е провокирана от създадената от Топалов фондация, чиято цел е превенция на деца от рискови групи чрез спорт.

Гросмайсторът, неговият мениджър и областният управител обсъдиха възможности за съвместни инициативи. Малко по-късно в спортна зала „Орловец“ се проведе сеанс едновременна игра между световния шампион и желаещи да се състезават срещу него.

Сеансът продължи повече от час и половина, а участниците бяха 30 състезатели от шахматен клуб „Орловец“, деца и възрастни. Едно от най-запомнящите се участие беше на възрастен сляп мъж, който игра с брайлов шах и ако времето за визитата на световния шампион Веселин Топалов не беше ограничено, вероятно този двубой щеше да продължи много по-дълго.

Всички участвали в едновременния сеанс получиха грамота подписана лично от гросмайстора, а  срещата завърши с обща снимка и обещанието, че Веселин Топалов отново ще посети Габрово с нова инициатива през април.

Източник:
https://dariknews.bg/regioni/gabrovo/nezriasht-shahmatist-se-izpravi-sreshtu-veselin-topalov-v-gabrovo-2008098