Два филма, третиращи темата за слепотата в програмата на тазгодишния „София филм фест”

Първият филм е със заглавие ДНЕВНИЦИ НА СЛЕПОТАТА и ще бъде прожектиран НА 21 МАРТ (вторник) ОТ 16:00 часа.

 

Режисьор - Питър Мидълтън, Джеймс Спини

Сценарий - Питър Мидълтън, Джеймс Спини

Оператор - Гери Флойд

Музика - Джеймс Юърс, Ноа Ууд

В ролите - Джон М. Хъл, Мерилин Хъл, Ейлийн Дейвис, Симоне Кърби, Дан Скинър

Продуценти - Майк Брет, Джо Джо Елисън, Стив Джеймисън, Пийт Мидълтън, Джеймс Спини, Алекс Ъсборн

Продукция - Archer's Mark

 

След като губи зрението си, Джон Хъл осъзнава, че ако не се опита да разбере слепотата, тя ще го унищожи. Затова през 1983 г. започва да си води аудиодневник.

След три години вече е записал над 16 часа материал – уникален разказ за загубата, прераждането и обновяването, изваждайки на показ непознатия свят на слепотата.

Дневникът е публикуван през 1990 г., а авторът невролог Оливър Сакс казва: „Това е шедьовър... Най-прецизното, задълбочено и красиво описание на слепотата, което някога съм чел“ .

Следва късометражен филм със заглавие Записки на слепотата, който печели награда „Еми“. Пълнометражният филм със същото заглавие е амбициозна и иновативна творба, която успява да ни докосне. Това е един от най-добрите британски филми за изминалата година.

„Едно от най-забележителните неща в записите на Джон е, че въпреки че започват като приказка за тъгата и загубата, в края на дневниците му трансформацията в собственото му съзнание е огромна. Нещата, чиято липса осъзнава първоначално, постепенно са загубили значимостта си за него.“

Вторият филм е ОКОТО НА МИНОТАВЪРА НА 28 МАРТ ОТ 17:00ч.

Сценарий - Мария Ландова

Оператор - Пламен Герасимов

Музика - Николай Иванов ОМ

Продуцент - Мария Ландова, Борислав Колев

Денис е 18-годишен и като всички млади хора иска да се развива, да има любов, семейство, професия... Като всички, но не съвсем – той е напълно незрящ по рождение. Въпреки това си поставя цели и ги постига – практикува активно различни спортове, чете много, дори има свой начин да гледа филми. Неговата дръзка мечта е да бъде скулптор. Готов ли е да се бори за нея? А готово ли е обществото за хора като Дени

Двете прожекции са в Дома на киното. И двата филма са безплатни за хора със зрителни проблеми. За придружителите цената е 5 лв.