Незрящи ще практикуват алтернативен боулинг и стрелба с пушка

От тази година федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" планира да започне развитието на алтернативен боулинг и стрелба с пушка за незрящи, съобщи председателят на организацията Иван Янев.

По думите му за боулинга вече оборудването е закупено. Ще се използва нормална боулинг зала, където се монтира ориентир, който да насочва незрящия за посоката, където се тласка топката. Стрелбата с пушка и пистолет се осъществява с помощта на компютър и лазер. 


Над 10 спортни клуба, членуващи във федерацията практикуват активно шоудаун, каза още Янев. По думите му спортът се е оказал сред най-подходящите за хора с проблемно зрение.

Федерацията обединява 29 клуба в цялата страна, към нея са картотекирани 1000 души със зрителни увреждания от всякаква възраст.

"Стремим се към развитие на масов спорт, като се стараем в клубовете да привлечем деца със зрителни увреждания", посочи Янев. Според него те растат обездвижени, защото масово биват освобождавани от часовете по физическо възпитание и ако не бъдат организирани, няма как да спортуват. Янев посочи, че само в големите градове клубовете са по-добре развити и разполагат със специалисти и методика за подготовка на подобни деца.

Източник: http://sportal.bg/