Български антарктически институт: Незрящи се докоснаха до Антарктида с Христо Пимпирев

Незрящи се докоснаха до Антарктида с Христо Пимпирев. Това съобщиха от Българския антарктически институт. Със свои книги ще обогати фонда на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928” ръководителят на ежегодните национални научни експедиции до Антарктида и директор на Българския антарктически институт проф. дн Христо Пимпирев. Българите с нарушено зрение ще могат съвсем скоро да ги изтеглят от електронната библиотека за незрящи, каза проф. Пимпирев на среща-разговор в читалището с хора със зрителни проблеми. Придружен от други двама антарктици – Татяна Асенова и Иглика Трифонова, той разкри любопитни подробности за живота на българската база и за управлението на Антарктида, за човешките възможности в екстремни условия и защо нарича Антарктида „континентът на бъдещето“.
Татяна Асенова зарадва незрящите с уникални звуци от Антарктида, които е записала по време на юбилейната 25-та българска антарктическа експедиция. Присъстващите в залата „пропътуваха” 14 хиляди километра до далечната земя и „посетиха” българската база на остров Ливингстън, чуха тишината, гласовете на тюлените и пингвините, плясъкът на вълните на Южния океан и звъненето на ледените късове във водата. Полярничката сподели, че нейният проект за звуците ще има развитие и ще достигне до повече хора - предстои издаването на диск „Един ден на Антарктида”, който ще разкаже в звуци какво се случва с българите в тяхното ежедневие на Ледения континент.
Звуците на Антарктида очакват своята публика и на започващия Софийски фестивал на науката в София Тех Парк от 11 до 14 май, където младите антарктици имат щанд за полярни предизвикателства.
Проф. Пимпирев получи от председателя на Националното читалище на слепите Спас Карафезов специален дар – дискове с музика на Петко Стайнов и изпълнения на оркестър за народна музика на слепи музиканти. Дисковете ще стигнат до библиотеката на българската база на о. Ливингстън при следващата 26-та полярна експедиция, която вече се подготвя.

Източник: http://www.focus-news.net