Представят паметници на културата в интерактивни маршрути за зрящи и незрящи

Градското културно наследство на Пловдив ще се представя пред зрящи и незрящи от младежи, които ще бъдат подготвени да реализират 3 интерактивни маршрута на 3-и, 13-и и 18-и юни. Информацията бе оповестена днес по време на пресконференция за представяне на проекта „Усети града – подготовка на водачи и реализиране на интерактивен маршрут”, финансиран от Община Пловдив, Дирекция „Култура и културно наследство”. Организиратор на инициативата е Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор”, която работи в партньорство с Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и с Националния център за рехабилитация на слепи –. Пловдив.

 

Участниците в трите интерактивни мартрута през м. юни ще бъдат предварително подготвени по време на специализирано обучение за водачи, което ще се проведе от 31 май до 2 юни включително в сградата на Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ на ул. „Костаки Пеев“ №21. Бъдещите водачи ще бъдат ангажирани с проблемите за достъпа на хора със зрителни затруднения до градското културно наследство на Пловдив. Желаещите да се включат в обучението, могат да се запишат за него до 29 май, понеделник, на следния линк: https://goo.gl/forms/n0uwpQAPfIRDVbdc2

В обучителната програма са предвидени и лекционни, и практически занимания. Членове на Националния център за рехабилитация на слепи – Пловдив също ще се включат в обучението, за да дадат насоки за работата с незрящи, обясни Галина Петрова, експерт от НЦРС.

Възможностите за включване на интерактивните обиколки в туристическите маршрути на Община Пловдив коментира Гено Дойков, специалист „Маркетинг и реклама на дестинацията“ от Общинско предприятие „Туризъм“.

От началото на годината Община Пловдив стартира няколко проекта за гражданска активност, „Усети града“ е един от тях. Дано постигне устойчивост, пожела Милен Гледачев от Дирекция „Култура и културно наследство”.

Интерактивните маршрути се преминават най-малко от двама души – единият е в ролята на водач, а другият е воден със затворени очи. Водените могат да бъдат както зрящи, така и незрящи, които искат да предизвикат сетивата си. С помощта на пътеводител, водачът насочва и представя по сетивен начин културното наследство на Пловдив – с докосване на паметници на културата, с вслушване в околните шумове.

За да могат да преведат своята публика – незряща или зряща, но със затворени очи, бъдещите водачи трябва да получат определени знания за интерпретиране и ориентация в градска среда, като тези теми са заложени в обучението за водачи.

Маршрутите „Усети града” ще са отворени и безплатни за всеки. Подробности за часовете на провеждане ще бъдат обявени в страницата на организаторите: https://www.facebook.com/aceamediator/.

Инициативата е продължение на научно-приложен проект „Усети града”, реализиран през 2014 г. от екипа на АКЕА „Медиатор” и студенти и преподаватели от специалностите „Етнология“ и „Социална антропология“ към Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, припомниха доц. д-р Добринка Парушева и доц. д-р Меглена Златкова от катедра „Етнология“ на факултета.

След приключване на проекта през 2014 г. екипът на АКЕА „Медиатор” реализира интерактивния маршрут няколко пъти в Пловдив. През 2015 година са разработени нови два маршрута – в село Аспарухово, обл. Варна, и в град Стара Загора. Те са съобразени със спецификите на пространството и представят местното културно наследство по нов начин.

Източник:
http://www.marica.bg