Учители и директори на незрящи деца се събраха във Варна на обучение

Българската асоциация за обучение на зрително затруднени деца навършва 25 години

Десети национален семинар за ресурсни учители, подпомагащи включващото обучение на ученици с нарушено зрение се проведе във Варна. През тази година се навършват 25 години от създаването на Българска асоциация за обучение на зрително затруднени деца. Това е и повода  33-ма учители и директори от 17 регионални центъра в страната да се съберат в края на седмицата в Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д­р Иван Шишманов“, за да обменят интересни и полезни идеи за улесняване на обучението и адаптацията на децата с нарушено зрение, както и тези с множество увреждания – каза проф. Мира Цветкова-Арсова. Темата на таз-годишното обучение бе „Новите функции на специалните училища в процеса на приобщаващото образование“. През 2017 година предстои още един семинар, при който ще бъде внесена практика от Скандинавските страни, при която двете училища за незрящи в страната – тези в София и Варна ще приемат за по една седмица деца с нарушено зрение от всички центрове в страната. Целта е те да използват богатата база на училищата, за да усвоят интензивно Брайловата азбука, писане, четене, мобилност.

 

 „Тактилните книжки, които приготвяме днес са първите страници, които тези деца хващат в ръцете си – каза главеният учител в училището Яна Раева. Те са за най-малките деца, имат малко елементи, подвижни части, имат брайлово писмо и са най-ранната им среща с книгите“.

„В ателието подготвяме помагала, в които вплитаме част от родните занаяти и с това подготвяме децата за техните евентуални бъдещи занимания и професии – допълни Клавдия Неделчева-Лукова – специален учител в школото.

 

Ели Маринова

 

Източник:
http://www.chernomore.bg/obshtestvo/2017-06-25/uchiteli-i-direktori-ot-17-regionalni-tsentara-za-nezryashti-detsa-se-sabraha-vav-varna-na-obuchenie