Фонобиблиотеката зарадва любителите на аудиокнигите с нова услуга

Членовете на ССБ  ще могат да ползват фонда и онлайн.

  Тези дни, бяхме приятно изненадани от информацията, че Фонобиблиотеката, Фонотеката, както си я знаем за по кратичко или просто казано Библиотеката за аудиокниги, стартира нова услуга, посредством която ще можем да ползваме произведенията чрез личния си компютър. Как ще става това – предстои да изминем този път заедно. За да научите –следете публикациите в сайта на РСО София. Нека  изслушаме от  първоизточниа какво точно ни предстои да ползваме: 

НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ДОСТЪП ДО АУДИО КНИГИ 

 

От 15.06.2017 г Може да се възползвате от новите възможности за достъп до фондовете на съюзната фонобиблиотека За целта е  необходимо да се регистрирате като следвате инструкциите и правилата за достъп. Ето линка към новия сайт:

https://webaudio.stackport.com/ 

  В няколко предстоящи публикации ще опитаме да демонстрираме как функционира новата система – от регистрацията до самото прослушване на изданията.

  На първо четене, редно е да поздравим служителите на ССБ, отговорни за реализацията на тази идея. За онлайн аудиобиблиотека се говори доста отдавна, още преди 2009 г. Когато Националното читалище на слепите в България „Луи Брайл 1929” създаде своята електронна, наброяваща вече над 10 хил. Заглавия. Факт е, че аудиокнигите са много по-обемни и осигуряването на пространство за съхраняването им е доста по скъпоструващо начинание. Необходимо е техническо време за избор на разработчик на платформата, период на създаване и тестване, обучение на персонала за работа със системата. Не е като да щракнеш с пръсти днес и утре да седнеш да го направиш.

  Тепърва ще стане ясно доколко качествена е изработката. Примерът на Читалището е показателен за това, че не е необходимо да се създава нещо твърде сложно – най-важното е функционалността. Някак си сме склонни да се примирим с липсата на категории за книгите например, но  сякаш по-трудно бихме преживели бъгове при достъпа до заглавията или проблеми при свалянето.

  Нашият призив към читателите е да са достатъчно активни в  ползването и добронамерени в критиките  и препоръките към служителите. Що се отнася до последните – силно се надяваме да оценяват креативността на читателите и да бъдат мобилни, гъвкави и възприемчиви. Работата с подобен тип информационни единици  си има своите специфики, в сравнение с традиционната библиотека, каквато до голяма степен  представляваше Фонотеката досега.

 

  Отново:  комплименти за страницата, аналози на която от години съществуват в редица напреднали държави, към които се стремим. Ползването на такова аудио богатство  и възможността да слушаме без да излизаме от вкъщи гласовете на толкова талантливи четци като Петър Евангелатов, Енчо Енчев, Здравко Димитров, Звезделин Минков и много, много други е наистина страхотна новина. Имаме нужда от такива – както от духовно, така и от материално естество. И съвсем  естествено е да очакваме един от основните „виновници” за тях да бъде най-голямата ни организация за незрящи.