Регистрация в сайта на Фонобиблиотеката

Трябва да отбележим, че системата за регистрация, изградена от Фонобиблиотеката има едно основно предимство пред други страници с подобна насоченост. Цялата операция е автоматизирана, тоест, не е необходимо да комуникираш по e-mail с администратора. Ролята на последния се свежда до това да провери предоставените данни. От друга страна, за да завършите успешно процеса  е необходимо да разполагате с дигитален вариант на Вашия документ за зрително увреждане.

  Ето и стъпките за самата регистрация:

1.      Влезте в страницата на Фонобиблиотеката

2.      https://webaudio.stackport.com/ 

3.      Прочетете правилата за ползване. Не се стряскайте – те не са десетки страници ситно изписан текст. Дори са доста по-малко от десетте божи заповеди. Толкова са малко, че, смятайки че няма да натежат кой знае колко на това ръководство си позволяваме да ги публикуваме по-долу: 

 

За да използвате базата от аудио книги на Съюза на слепите в България /ССБ/: е необходимо да се съобразите със следните изисквания, съгласувани с Министерството на културата – дирекция „Авторски права и сродни права“

1.Да сте със зрителни увреждания , удостоверени с решение на ТЕЛК за загуба на зрение над 71 % /втора група/ инвалидност по зрение.

 

2.Да се регистрирате в нашия сайт като попълните всички данни /ССБ е съхранител на лични данни, съгласно изискванията на Закона за защита на личните данни/.

 

3.След получаването на одобрение от администратора на системата имате възможност да изтегляте до 5 заглавия за десетдневен период.

 

4.Нямате право да презаписвате и разпространявате свалените заглавия и носите наказателна отговорност, в съответствие с разпоредбите на Закона за защита на авторските и сродните на тях права 

 

Ако не сте съгласен с настоящите правила или не отговаряте на условията веднага прекъснете четенето на този текст и не си и помисляйте да се регистрирате. Тук не играят номера като „почти съм съгласен” или „съгласен съм на 54 процента” или „ако се промени еди-коя си дума в правило номер 3 веднага ще се съглася”.

  След като прегледахме правилата можем спокойно да се насочим към самия акт на регистрацията:

4.      Ако все още сте в „Правила” натиснете клавиша „Бек спейс” и с „Таб”   навигирайте до линк „Регистрация” 

4.Това е стандартен формуляр. Навигирайте с „Таб”. По-различните поленца, върху които си струва да обърнем внимание са ЕГН, организация(тук можете да ползвате стрелки нагоре и надолу),  процент загубено зрение(ако излъжете тук върховният повелител на сайта, т. Нар Администратор ще сравни отговора ви с ТЕЛК-решението и веднага ще Ви санкционира с възможност за теглене единствено на любовни романи поне за няколко месеца. Така че не си го и помисляйте. Така или иначе ако сте с 86 процента увреждане няма да имате повече права от читателите с 84.) 

5.      Достигаме до поленцето „Качи ТЕЛК решение”. Навигирайте с „Таб до полето „Брауз”. При активиране с интервал ще се появи стандартен прозорец за намиране на файлове, подобен примерно на този в Word. Ако можете да ползвате такъв, продължете с четенето – малко остана. Ако ли не, затворете този сайт и вземете пропуснатия материал. Отбележете си, че сте стигнали до точка 5, за да не започвате отначало следващия път.

6.Навигирайте до бутон „Регистрирай”. С това нашата роля приключва и не ни остава нищо друго освен да стиснем палци, очаквайки отговора. Можете да ползвате и маргаритка – един откъснат цвят „Ще ме регистрират”, втори „Няма да ме регистрират”.Вероятността за второто, ако сте член на ССБ е минимална, но нямаше как да не се изкушим да вкараме малко съспенс. 

7.Проверете електронната си поща. В случая на пишещия тези редове отговорът дойде доста бързо. Сигурни сме, че причината е в това, че услугата е нова и хем гледат да ни прикоткат, хем на Администратора още не му е омръзнало да върши нещо толкова банално като някакви си регистрации на читатели. Така или иначе след като той извърши тайнството с  вълшебната мишка системата ще Ви зарадва със следния мейл: 

Здравейте

Вие сте одобрен.

Поздрави,

Екипът на Аудио библиотеката на ССБ

 

Кратко, но съдържателно. Впрочем има един предишен мейл, който пропуснахме, но тъй като не винаги е полезно абсолютно всичко да се поднася на тепсия, ще запазим съдържанието му в тайна.

  Очаквайте следващото ръководство по темата в сайта на РСО София, което ще се казва „Как да сваляме книги от сайта на Фонобиблиотеката”. В него с две думи ще разясним...как да  сваляме книги от сайта на Фонобиблиотеката.