„Как да сваляме книги от сайта на Фонобиблиотеката”.

1.      1. Влезте в следния сайт:

https://webaudio.stackport.com/

 

Звучи познато, нали!

2.      Навигирайте с клавиша „Таб” до линк  „Вход”. За тези, които обичат числата ще уточним, че трябва да се натисне 7 пъти. Не се учудвайте ако след всяко от тези натискания чувате информация от типа „ССБ лого изображение”, „Изображение”(3 пъти), „Правилата за ползване”, „Регистрация”, за да се стигне до така жадуваното „Вход”. Активираме с „Ентер”.

 

 

3. В новопоявилите се две кутийки въведете името и паролата, които сте избрали при регистрацията.

 

 

4. Вече сме влезли в системата. Първото, което се изпречва на пътя ни е списък със заглавията по азбучен ред. Понеже  все още не знаем как да работим с търсачката ще изтеглим 1 от книгите, по заглавията на които ще навигираме с Таб. Но не повече, тъй като ни  артисват само 4 за десет дни. И после оставаме на сухо.

 

 

 

5. Спираме се на заглавието „13-ят съдебен заседател” от Джон Лескроарт. Натискаме „Интервал” или „Ентер” и влизаме в съвсем нов прозорец, където ще разгледаме допълнителната информация, част от сигнатурата на книгата.

 

6. Ето я и тази информация.

13-ят съдебен заседател

Автор

Лескроарт, Джон

Категория

криминален

Година

2016

Актьор

Стефанов, Лъчезар

Продължителност

18

Идентификатор

N143

 

7.По-долу са изобразени тези 36 файла. Защо, ще попитате са 36. Едва ли, при други обстоятелства бихме отговорили на толкова глупав въпрос. Но тъй като в това се състои работата ни, все пак ще го направим – става дума за 18 часа и 36 писти, всяка от които по половин час. За родените през 90-те уточняваме, че преди дисковете аудиокнигите се слушаха посредством касети, които стандартно се произвеждаха с две писти от по 30 минути. Пъхаш касетата и четеца казва Джон Лескроард „13-ят съдебен заседател”, касета шеста, писта първа”. Научавахме още кога е започнат и завършен записа. Често получавахме дори повече, отколкото сме очаквали. Представете си, касетата свършва и трябва да се запълни с нещо. Така че отговорните редактори или както са се наричали по онова време, отговорно са избирали някое друго произведение, което хем да е хубаво, хем да продължи не повече от 16 минути и 32 секунди. С две думи: и тяхната не е била лесна. Веднъж ми се случи да чуя стихотворение, произнесено от внука на някой горд съюзен член. Защо да не остане в историята детето. По-завладяващо е неговото изпълнение или някаква си хроника за репресиите в Гърция през 70-те години.

 

8. Имаме възможност да слушаме произведенията направо от сайта или да свалим всички файлове, за да го правим на компютъра или друго избрано устройство. При първия вариант, при избор на опцията „Отвори” ни се отваря плеъра по подразбиране. При втория: навигираме до 13-ят съдебен заседател.zip, чукваме „Ентер”, както биха казали някои на простонароден език и си щракаме с пръсти, както биха добавили същите на още по-простонароден.

  В следващите ръководства ще продължим с останалите екстри предлагани от сайта, една от най-важните, от които е търсенето по различни категории. По принцип, само по отношение на това ръководство, взехме решение да не приемаме критики. Така че, който вече се е запасил с такива, нека засега ги остави настрана и да пренасочи енергията си към това да напише по-добро ръководство или да ни критикува за всичко останало.