Звуков еквивалент на capcha в сайта на M-tel

  Capcha  или звучащото малко странно на български  капча е тест за сигурност под формата на картинка. Чрез него се ограничават опитите на т. Нар. Ботове да извършват автоматични регистрации, в резултат на които се затруднява работата на съотв. Сайт. Както често се случва обаче, решаването на един проблем довежда до възникването на друг. Незрящите, чийто говорещи програми не четат тази палитра от изрисувани в различни цветове и разкривени цифри и букви трябва да разчитат на близки и познати при извършването на всяка регистрация, а в някои случаи при влизане и ползване на мейла си и при други елементарни за повечето потребители операции, като например оставянето на коментар под някоя статия.

  Тъй като  зрително затруднените компютърно грамотни юзъри са малко на брой, а защитата по този начин определено дава своите позитивни резултати, премахването на капчите като подход, поне от по-сериозните сайтове, е изключено по презумпция. Въпреки това решения започват да се търсят и за наше щастие резултатите са обнадеждаващи. Може би най-доброто, но и най непопулярното е използването на математическа задача. Над капчата се позиционира надпис „Въведете в полето сбора от 2 и 3” или нещо от този род. Най-често използван от уеб дизайнерите е аудиовариантът. Някъде около картинката има бутонче, при активацията на което се възпроизвежда звук. Изпълнението в мнозинството от случаите е не особено успешно и е необходимо многократно прослушване, за да схванеш за какво иде реч. Но при всяко положение е  повече от нищо.

    Изключителен пробив за незрящите потребители в борбата им с досадните капчи е създаването на добавката на Mozilla Firefox Web visum. Единственото, което е необходимо да направи потребителя за това своеобразно разконспириране е да въведе комбинацията Контрол+Алт+6. За съжаление този тип кръпки не винаги вървят в крак с най-новите версии на програмите.

  Така или иначе, редно е да оценим усилията, положени от M-tel. Доколко изпълнението е качествено, ще оставим да прецените сами. Нашият коментар е, че сме чували и по- сносни, но и по-лоши версии. Позитивен пример е abv.bg, където цифрите се изговарят на български от популярна актриса и присъства задължителния брум,  целта на който явно също е да заблуждава ботовете.

Ползваният от нас пример може да бъде тестван във формата за регистрации, линк „Моят M-tel” от основното меню на сайта. 

https://www.mtel.bg/register 

Съдържанието на капчата може да бъде прослушано от сайта. След активирането на линк Recaptcha.switch type('стават достъпни опциите audio' линк. play sound или play sound again`(нещо, което в нашия случай не проработи) или да бъде  свалено като mp3 файл(Download sound as MP3). Файлът ще намерите под този материал.

 

  Нямаме информация дали предприетите мерки за достъпността са резултат от нечие оплакване или отговарящите за страницата сами са се сетили да улеснят живота на част от клиентите на оператора. При всички положения подобна практика трябва да стане нещо задължително за бизнеса и да се налагат сериозни санкции, в случай че не е приложена.

Attachments:
Download this file (audio.mp3)audio.mp3[ ]44 kB