Незряща пианистка от Враца покорява музикални върхове

Елица Стефанова е само на 13 години, но вече е носителка на над 50 престижни награди от български и международни конкурси

Незряща пианистка от Враца покорява музикални върхове. Елица Стефанова е само на 13 години, но вече е носителка на над 50 престижни награди от български и международни конкурси.

Когато е съвсем малка, Елица губи зрението си. Тогава обаче се появява любовта ѝ към пианото. Още от 5-годишна тя работи с преподавателката Олга Младенова и вече изпълнява виртуозни творби, като „Чучулигата” на Михаил Глинка например.

„Сякаш самата пиеса е някаква светлина, която ме зарежда”, споделя Елица. Момичето запомня мелодиите по слух, а пръстите ѝ свикват с клавишите.

Преподавателката по пиано е толкова впечатлена от таланта на момичето, че споделя как понякога гледа в ръцете на Елица и си казва, „това е невъзможно, това не може да бъде”.
Талантливото момиче е носител на два златни медала от Международния конкурс „Виенски звезди”, а наскоро се завърна и с първа награда от парижкия конкурс за млади таланти от цял свят „Флейм”.

Елица мечтае да стане музикален виртуоз и да докаже, че няма граници за човешките способности.

Източник:
http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/nezrjashta-pianistka-ot-vraca-pokorjava-muzikalni-varhove.html