Богдана Петрова омагьоса Ню Йорк, стана влогър

Българският фолклор завладя залата, в която са пели Джон Ленън и Стиви Уондър

За първи път в 70-годишната история на Организацията на обединените нации български фолклор прозвуча на сцената на общото събрание в Ню Йорк. Пловдивчанката Богдана Петрова имаше честта да открие форума на 13 юни, а с изпълнението на народната песен от странджанска фолклорна област "Калиманко Денко" и авторското си парче „Ето ме” просълзи делегатите от цял свят. „Бях изключително развълнувана, тъй като в тази зала са пели едни от най-великите изпълнители, като Стиви Уондър и Джон Ленън. Артисти на световно ниво са откривали в годините подобни форуми. Не само за мен, но и за всички сънародници в залата бе голяма гордост на това място да звучи българска музика”, разказва първата победителка в “България търси талант”.  


Богдана получила поздравления от представители на повечето държави и видяла как всички чужденци с възхищение слушат нашия фолклор. „Исках втората песен да е на английска, за да могат всички да ме разберат. Но в Америка въпросът с авторските права се разглежда много сериозно. На практика си подсъдим, ако изпълниш нещо без разрешението на автора. И за да сме спокойни, решихме да заложим на моя песен”, уточнява чаровницата.  

Поканата да открие форума за правата на хората с увреждания, който страната ни председателстваше за първи път, дошла от посланика на ООН за България Георги Панайотов. Боги приела без колебание. До последно обаче не казала на никого, тъй като с приятеля Християн имали трудности с получаването на визите. И когато стегнала куфарите, част от близките се чудели какво става.  

 „Пристигнахме в Ню Йорк на 11-и, неделя, и просто не знаехме какво ни се случва. За първи път пътуваме толкова далеч. Летяхме 9 часа, с престоите по летищата пътят беше около 12-14 часа. А и часовата разлика е огромна, не знаехме ден ли е, нощ ли е”, смее се Боги. 

Там обаче ги посрещнали много топло и приятелски. Посланик Панайотов ги завел на вечеря в хубав ресторант и се държал толкова любезно, че ги накарал да се чувстват като у дома. В деня на откриването на форума пък пред хотела ги чакала лимузина. „Откриването беше сутринта, което за една певица е много неприятно. Защото сутрин се пее трудно. Трябва да се събудиш поне два часа по-рано, да се разпееш. От вълнение не можах да спя. Беше много напрегнато и вълнуващо”, спомня си изпълнителката. Всички в българската делегация били под пара. „Бяха развълнувани и се стараеха да дадат всичко от себе си. От притеснение ние с посланика пристигнахме рано, още преди да бъде отворена залата, в която се проведе конференцията. Но използвахме времето, за да разгледаме сградата на ООН, до която не всеки има достъп”, разказва Петрова.  

Най-впечатлена била от нюйоркчани. Никога преди не била виждала толкова много хора на едно място, които се държат сякаш са едно голямо щастливо семейство. Забелязала, че всички са усмихнати и спокойни. Приятелски настроени са и се опитват да помогнат дори на непознати. Услужливи, добронамерени. „Там те приемат такъв, какъвто си. С много широко отворени сърца, нямат предразсъдъци. Не си слагат бариери, които да ги ограничават в общуването. Това е прекрасно”, очарована е младата дама. За първи път усетила и невероятното отношение към хората с увреждания. „Когато видят незрящ на улицата, всички замръзват и изчакват той да премине. След което тръгват. Изумително е. А в България ми се е случвало да ме бутат от вратата”, прави сравнение пловдивчанката.  

Тя все още не може да повярва как е възможно по улиците в Ню Йорк да няма нито една отворена шахта или друго препятствие за трудноподвижните. Боги видяла десетки хора в инвалидни колички, които се движели без никакъв проблем. „Направи ми впечатление също, че е много лесно да се ориентираш. Което е странно, защото там всичко е еднакво. Обаче няма завои, спирки, отбивки. Номерата вървят последователно. Докато в квартал „Тракия”, в който съм израснала, все още се губя. Защото без никаква логика след блок 215 следва блок 50. И не можеш да разбереш накъде трябва да вървиш”, посочва певицата.

И признава, че още с пристигането си в Ню Йорк взела решението, че някой ден ще живее там. Защото се почувствала свободна и осъзнала, че има много повече възможности за реализация. „Работя по въпроса и ако се случат нещата, няма да се замисля да замина”, категорична е тя. А и вече има много приятели в Америка, които са готови да съдействат. "Хората трябва да следват мечтите си и да не се отчайват от ситуацията в България. Трябва да стискаме зъби и да се борим. Ние можем да променим съдбата си", оптимист е Боги.  

Усъвършенства се като влогър 

В последната година Боги развива собствен канал в YouTube. Признава, че все още изучава тънкостите в снимането и правенето на видеа, звукообработката, миксинг и мастеринг. „Трудно ми е, но съм нахъсана. И каквото съм си наумила, съм го научила и разбрала”, смее се изпълнителката. За съжаление няма много клубни участия. От време на време поеме ангажименти за частни партита. Те обаче не са достатъчни, за да живее спокойно. 

Мечтае за албум и нов дом с гаджето 

Първи самостоятелен албум до края на годината - тази цел си е поставила изпълнителката. Вече е готова с песните за него, проблемът все още е във финансирането. В личен план също ще има промени. В момента Боги живее с баща си, но вече мислят за свой дом с приятеля Християн, с когото са двойка от три години. „С него сме много добри приятели. Той е винаги зад гърба ми, прави аранжиментите, помага с кадри. Точно затова реших, че трябва да ме придружи в Америка. Защото успехът е и негов”, казва изпълнителката. Дали обаче не се задава и сватба, скоро ще стане ясно.

Източник:
http://www.marica.bg/