Фандъкова с фонд за иновации в социалните услуги

Кметът на София Йорданка Фандъкова подписа днес споразумение за сътрудничество между доставчиците на социални услуги, гражданските организации и Столичната община, съобщава „24 часа”.

 

Това е първото подобно споразумение в страната, а през последните години Столичната община откри много социални услуги, които да са в помощ и подкрепа на гражданите на София, на деца и възрастни хора, каза столичният кмет.

Общо 75 са социалните услуги сега в Столичната община, от тях СО е делегирала управлението на 31 услуги на около 20 неправителствени организации, доставчици на социални услуги, каза кметът Фандъкова.

 

 

Тя уточни, че организациите се финансират от държавата, от общината и от дарители. През следващата година ще бъде създаден и специален фонд за иновации в сферата на социалните услуги, съобщи Йорданка Фандъкова.

 

 

Заместник-кметът на София по направлението "Социални дейности" Албена Атанасова обясни, че социалните услуги, които се предоставят в Столичната община, се осъществяват от центрове за обществена подкрепа, от дневни центрове, от центрове за настаняване от семеен тип и от центрове за рехабилитация. Включени са и почти всички услуги от Правилника за социално подпомагане, каза Атанасова.

 

 

От неправителствените организации обясниха, че има и социални услуги, свързани с интеграцията на децата и младежите от ромската общност. Ако искаме да имаме добра интеграция на ромската общност, това може да стане чрез образованието, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя отбеляза, че за тази цел е необходимо да има съгласуваност между социалната политика, образованието и сигурността. Тези общи политики се осъществяват вече от няколко години по пилотен проект, каза столичният кмет.

Източник:
http://www.kmeta.bg/fandukova-s-fond-za-inovacii-v-socialnite-uslugi