При предсрочно прекратяване на договора клиентът ще дължи 3 такси на мобилния оператор

При предсрочно прекратяване на договорите с мобилните оператори клиентите ще заплащат три месечни такси, а не за всички месеци до датата на изтичането му. Това съобщи днес във Варна председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков, цитиран от БТА. Божков участва в приемна на комисията в града.

Той уточни, че след дълги разговори и с приноса на Комисията на защита на потребителите, са били убедени два от операторите - ако искаш да си прекратиш предсрочно договора, да заплатиш неустойка за три месеца, независимо колко остава от него.

Божков каза, че вчера е имал разговори с представители и на третия оператор. Те също са заявили, че са предприели стъпки и до два месеца ще въведат това правило. Той допълни, че това означава, че всеки оператор ще се стреми да прави по-атрактивни оферти, с по-разнообразни и качествени услуги.

Шефът на регулатора цитира данни на българските мобилни оператори, според които от 8 до 18 пъти се е повишило потреблението в чужбина след влизането на новите правила за роуминг. Той каза, че по тази тема в комисията има около 140 жалби.

Божков каза още, че друг голям проблем на операторите е покритието. По думите му на територията на Варна ще бъдат изградени още 8 допълнителни станции на мобилни оператори, както и още четири в общините около областния център. По думите му това ще повиши качеството на услугата.

 

Източник:
http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/09/01/3034659_pri_predsrochno_prekratiavane_na_dogovora_klientut/