София става домакин на първия Фестивал на способностите "Ability Fest Sofia"

Ability Fest Sofia е с фокус върху способностите на хората с различни затруднения, и цели да провокира емпатия чрез преживяване

През октомври в София ще се състои първият по рода си Фестивал на способностите. На 8 октомври, неделя, между 11 и 17 ч., в столичното Ларго (античен комплекс “Сердика” в подлеза на метростанция “Сердика”) Ability Fest Sofia 2017 ще се разгърне като празник на уменията и различията. Фестивалът е с фокус върху способностите на хората с различни затруднения и цели да провокира емпатия чрез преживяване.

 

Ability Fest Sofia кани всеки, който обича предизвикателствата и е отворен за света на другите, да се включи в събитието. Посетителите на фестивала ще могат да тестват способностите си чрез специално разработени, водени от хора със затруднения, игри, препятствия, лабиринт. Те ще трябва да се справят с разнообразни предизвикателства със затворени очи, без думи, и с различна степен на сложност от гледна точка на памет и концентрация. За най-отдадените са предвидени изненади и томбола с награди. 

Фестивалът ще демонстрира и уменията на хора с различни затруднения. Те ще водят малки и по-големи работилници - с различни арт техники и изработки. Деветте работилници канят всеки да изработи нещо с ръцете си, което да отнесе за спомен у дома.

Инициаторите на фестивала - група организации, работещи с или за хората с увреждания - вярват, че промяна на нагласи се постига чрез стимулиране на усещания и провокиране на чувства. Фестивалът е израз на тяхната убеденост, че важна стъпка към разбирането, приемането и социалното включване е създаването на пространства за съпреживяване, за среща, за общо забавление. Това е Ability Fest Sofia.

“Твърде често свързваме темата “хора с увреждания” с нещо тъжно и тежко. Хората с увреждания нямат нужда от съжаление, а от приятели, от подкрепа, от това да принадлежат. Често когато говорим за хората с увреждания, забравяме, че говорим за хора. От вглеждане в увреждането преставаме да виждаме човека. Ability Fest Sofia е нов подход за това обществото да се ангажира с темата по конкретен, осезаем и ангажиращ начин, чрез приятно преживяване и вълнуващи игри, предизвикателства и работилници, водени от хора със затруднения”, казват организаторите.

Фестивалът на способностите е напомняне, че това, което ни прави хора, са нашите способности, а не нашите затруднения. И най-вече, че с достатъчно подкрепа можем да постигаме целите и мечтите си. От тук и слогана на фестивала - “Заедно можем всичко!”

---

Инициатори на Фестивала на способностите са Български център за нестопанско право, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Лумос, „Светът на Мария“ и „Бъди с приятел-България“.

Събитието се случва в партньорство с Глобална инициатива в психиатрията – София, Синергиа, АСИСТ – Помагащи технологии, Заслушай се, Български форум на бизнес лидерите, със съдействието на Right Rental и със специалната подкрепа на Dextrophobia Rooms.

Фестивалът на способностите София 2017 се провежда под патронажа на Столична община и с медийната подкрепа на БНР – Радио София, OFF News, НПО портал, ДАРИК Радио.

Ability Fest Sofia 2017 ще бъде домакин и на две изключителни изложби – фотографската „И НИЕ МОЖЕМ“ на Фондация „Лумос“ и „РЕШАВАМ=СЪЩЕСТВУВАМ“ с автор Надежда Георгиева НАД и текстове на Яна Бюрер Тавание. Творбите представят по достоен начин темите за правото на труд и равенство на хората с увреждания.

Източник:
http://artsofia.bg/bg/events/2017/10/08/sofija-stava-domakin-na-pyrvija-festival-na-sposobnostite-ability-fest-sofia