Черен петък: 9 души загинаха при жестока катастрофа, 19 ранени

Девет души загинаха, а 19 човека бяха ранени след тежка катастрофа между малък автобус и камион край ловешкото село Микре. Пострадалите са били откарани първоначално в болницата в Ловеч. Осем от ранените са транспортирани в лечебни заведения в Плевен и София. Кметът на Перник Вяра Церовска обяви 20 ноември (понеделник) за ден на траур в памет на жертвите на жестокия пътен инцидент.

 

Инцидентът е станал малко преди 13:00 ч. в петък на пътя София-Варна край село Микре. По първоначална информация по неясни засега причини автобусът е навлязъл в насрещното платно и се е ударил челно в камиона.

Общо девет души загинаха. Шестима от тях са загинали на място. Един от пострадалите е починал на път за болницата в Ловеч, а друг - в лечебното заведение. Малко по-късно здравният министър Кирил Ананиев съобщи и за девета жертва. 19 души са пострадали.

Общо 28 души са участниците в тежката катастрофа. 26 от тях пътували в автобуса. Те са били от Съюза на слепите в България и се прибирали към Перник след екскурзия в Дряново. 48-годишният шофьор на автобуса е сред загиналите. В камиона освен водача се е возил и негов спътник, като и двамата са сериозно ранени.

Всички пострадали са откарани първоначално в болницата в Ловеч. Впоследствие осем от ранените са транспортирани в столичните ВМА и болница Лозенец, както и в болница в Плевен. Петима от ранените се лекуват в столицата, а трима - в Плевен. В ловешката болница остават осем от пострадалите.

Сред възможните причини за инцидента е както техническа неизправност, така и човешка грешка или здравословен проблем на шофьора, коментира областният прокурор на Ловеч Валентин Вълков.

"Факт е, че автобусът е навлязъл в насрещното, където се е движил товарният автомобил. Каква е причината за навлизането, на този етап не можем да кажем. По първоначални обяснения, дадени от шофьора на камиона, автобусът внезапно се е появил в платното срещу него", каза прокурорът.

Проверка на Министерството на транспорта е установила, че и двете фирми – собственици на автобуса и камиона, са с редовни лицензи. Автобусната фирма обаче не е подала необходимата по закон заявка за случаен превоз, а загиналият шофьор е бил глобен преди месец заради претоварване, тъй като возел с двама души над нормата.

Автобусът е собственост на пернишка фирма, която извършва автобусни превози. Фирмата има още 15 такива автобуса и има редовно издаден лиценз за автобусен превоз. С този автобус са пътували и към Дряново", каза директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Христо Терзийски.

Той подчерта, че в района, където е станала катастрофата, трафикът е изключително натоварен.

Повече от седем часа пътят в района на катастрофата остана затворен заради огледите и разчистването. Трафикът се пренасочваше от екипи на Пътна полиция през алтернативни маршрути. Малко след 20.00 часа от АПИ съобщиха, че движението е възстановено.

В дежурната част на МВР-Ловеч е открита телефонна линия с информация за инцидента. На телефон 0887 593 168 близки и роднини могат да получат информация за загиналите и пострадалите в катастрофата, съобщават от МВР.

Източник:
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/cheren-petyk-9-dushi-zaginaha-pri-zhestoka-katastrofa-19-raneni-obzor-2061556