Зелена светлина: Достъп до природата за хората с увреждания

Когато планината е близо до града и се е сдобила със статута на най-стария природен парк в България и на Балканите, тогава разбира се, говорим за Витоша. Над три милиона души посещават парка всяка година. Всеки има нужда от общуване с природата. Контактът трябва да бъде все по-възможен и за хората с увреждания. Този стремеж е кауза за управата на парка.

Още в началото на новия век беше изградена площадка за незрящи в местността Дендрариума. Последва я алеята за достъп на инвалидни колички в местността Игликина поляна. Пет са общо кътовете на Витоша, съобразени с нуждите и достъпа на хора с увреждания. Само че това не е достатъчно. Новите европейски стандарти чертаят нови планове.

СВЕТЛАНА ПЕТРОВА, директор на Дирекция ПП Витоша:

От тази гледна точка паркът разработи концепция и тази концепция е Витоша да стане достъпна за всички. Или да се махнат бариерите пред тези хора, на които животът им е доста стестнен, доста ограничен и за голяма част се свежда само до техните жилища.

Цялостният план е свързан с точките, до които има достъп с автомобил. 

СВЕТЛАНА ПЕТРОВА, директор на Дирекция ПП Витоша:

И оттам нататък вече са търсени възможности да се преодолеят всички препятствия и всички бариери, които има пред една инвалидна количка или пред белия бастун.

Така хората ще могат да достигнат до съобразените с техните нужди и натоварвания фитнес уреди и съоръжения. Кампанията за набиране на средства вече тече. Тя трябва да даде резултат в рамките на една година. Проектират се и още алеи и съоръжения, съобразени и с изискванията на деца с увреждания. Те ще улеснят достъпа и за други групи хора.

СВЕТЛАНА ПЕТРОВА, директор на Дирекция ПП Витоша:

Тези площадки и алеи, те ще дадат възможност и на майки с малки деца и на възрастни хора, които са също с ограничено движение, да се възползват от тези места и да излязат сред природата.

Желанието е на 3 декември догодина - световния ден на хората с увреждания, управата на природен парк Витоша да ги зарадва с обновената алея и площадка на Игликина поляна.

Източник:
http://news.bnt.bg/bg/a/zelena-svetlina-dostp-do-prirodata-za-khorata-s-uvrezhdaniya