Инвалиди vs. хора с увреждания? Параолимпиец внася закон

Михаил Христов от БСП смята, че инвалид значи невалиден

Параолимпиецът и депутат от БСП Михаил Христов поиска отпадането на думата инвалид, защото според него тя означава невалиден, т.е. незаконен.

 

Той и съпартиецът му Крум Зарков са внесли промени в Закона за държавните такси, с които искат инвалид да бъде заменена с хора с увреждания.

"В едно общество, стремящо се съм европейски ценности и солидарност, е немислимо хората с увреждания да бъдат наричан инвалиди. Самата дума инвалид носи негативен заряд. Тя се асоциира с невалиден, лишен от законна сила, недействителен, болен", пишат в мотивите си вносителите на поправките в закона.

Според тях хората с увреждания не са невалидни и заради това те предлагат тази дума да бъде заличена от българското законодателство и да бъде заменена с хора с увреждания.

За да се случи това се налагат промени в девет закона.

С преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавните такси се променят и Закона за висшето образование, Закона за здравното осигуряване, Закона за железопътния транспорт, Закона за защита на животните, Закона за лова и опазване на дивеча, Закона за ветеринарномедицинската дейност, Закона за движението по пътищата, Закона за устройството и застрояването на Столичната община.

Хората с увреждания в България са около 800 хиляди.

Източник:
https://www.dnes.bg/politika/2017/11/23/invalidi-vs-hora-s-uvrejdaniia-paraolimpiec-vnasia-zakon.360117