Започна кампания за достъпна среда за хората с увреждания

Комисията за защита от дискриминация обяви кампания за достъпна за хората с увреждания архитектурна среда. Кампания "Достъпна България' започва в Международния ден на хората с проблеми, но ще остане отворена до достигане на поставените цели.

Две фрази направиха особено силно впечатление при обявяване на началото на инициативата.

Докато Берлинската стена падна през 89-та година на миналия век, за хората с увреждания все още не е, каза Петър Кичашки, член на Комисията за защита от дискриминация.

Владимир Карамфилов по-познат като Влади Въргала, който заедно с журналиста Ники Кънчев е лице на кампанията, от своя страна заяви:

Докато един плаче за обувки, друг плаче за крака.

Международен ден на хората с увреждания

Карамфилов каза, че се включва в кампанията, за да се стигне до деня, в който във всеки жилищен блок ще има съоръжения за достъп на хора с увреждания.

Председателят на комисията Анна Джумалиева смята, че не само отделните ведомства трябва да работят по проблема за изграждане на достъпна среда, а трябва да се създаде национален консенсус, така че всеки човек да да алармира за наличието на проблем.

В България има 500 000 души с увреждания, 10 000 от които са деца. В световен мащаб 15 процента от населението е с увреждания. 

Източник:
https://www.actualno.com/society/zapochna-kampanija-za-dostypna-sreda-za-horata-s-uvrejdanija-news_647489.html