КЗД нареди София да промени дискриминационна наредба за хората с увреждания

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) даде задължително предписание на Столичния общински съвет да промени условията за предоставяне на асистентски услуги за хора с увреждания, които са залегнали в наредбата „Асистент за независим живот“, съобщиха от пресцентъра на Комисията.

 

Решението е продиктувано от това, че от КЗД виждат условия за дискриминация във въпросната наредба. Неравното третиране идва от там, че в наредбата си СОС е поставил условие достъп до асистентска услуга де факто да получават само хора с увреждания, които учат или работят.

„Необходимо е да се подчертае, че това наше решение не омаловажава огромния труд, който се полага в Столична община за хората с увреждания. Адмирации заслужава общината затова, че е една от малкото, които са създали собствена асистентска услуга и не разчитат само на националния бюджет или европейската солидарност. Въпреки това обаче ние смятаме, че има място за подобряване на условията, при които тази подкрепа се предоставя“, заяви председателят на специализирания състав, постановил решението, г-жа Златина Дукова.

„Намираме, че не е редно де факто да се прегражда пътя до получаване на асистентска услуга за лицата с тежки увреждания, които не могат да учат или работят именно защото имат нужда от асистентска подкрепа. Ситуацията малко напомня на „Параграф 22“, в който за да получиш асистенция трябва да работиш, но за да работиш трябва да имаш асистенция“, обясни от своя страна Петър Кичашки, докладчик по преписката, по която е поставено решението на Комисията.

Източник:
https://offnews.bg/obshtestvo/kzd-naredi-sofia-da-promeni-diskriminatcionna-naredba-za-horata-s-uvre-671561.html