Високотехнологично устройство помага на незрящи да четат и разпознават лица

Високотехнологично приспособление, което се прикрепва към очила, може да помогне на незрящите да четат, да разпознават лица и да пазаруват сами в магазина. Много държави в Европа вече го въвеждат безплатно за незрящите си граждани. Затова "виждащото устройство" може да говори на английски, френски, немски, испански, но не и български. Засега.

 

Устройството изглежда изненадващо малко и просто, предвид невероятните му способности. Но е една сбъдната мечта за хиляди хора с увредено зрение - или 2% от всички ни.

Етай Серфати, представител на фирмата разработчик, Израел: Тези очила са само мостра, камерата може да се прикрепи към всякакви очила, с едно магнитно приспособление. Тук отпред има една малка камера, а говорителчето е в края по близко до ухото.

Важно, защото всичко, което вижда камерата, се предава като гласово съобщение към потребителя му, който трябва да чуе в случая сканирания за секунда текст от брошурата на производителя.

Етай Серфати, представител на фирмата разработчик, Израел: Така може да се прочете текст от всяка повърхност - от книги, вестници, таблети, от смартфон.

И последвалата демонстрация веднага уверява и най-големия скептик. Но освен страниците на книга, устройството може да прочете етикетите на продуктите в магазина, да види цената и да разпознае парите за плащане на сметката. Ще реагира и при срещи с познати в магазина или на улицата. 

Етай Серфати - При запознанство с някой, камерата улавя лицето и го запомня заедно с името. И при следваща среща, може да разпознае лицето и да съобщи името.

Способностите на IT джаджата не свършват с това. Камерата може да различава цветовете, да разпознава знаците по пътя и дори жеста, с който обикновено проверяваме часа.