Незрящ помага на други незрящи с помощта на говорещ софтуер

Йордан Трендафилов от Благоевград е незрящ по рождение, но въпреки увреждането си не е загубил вяра в доброто и дори помага на други хора с подобни здравословни проблеми като им инсталира специален софтуер за разпознаване на текст.

Йордан Трендафилов е на 29 години и въпреки,че е незрящ е успял да завърши висше образование в Югозападния университет специалност Философия. Занимава се с компютърни дейности от години и чрез новите технологии помага на други незрящи хора като им инсталира говорещ софтуер.

 

Йордан Трендафилов – незрящ: Лаптопите им оправям и телефоните най-вече, когато ми звъннат и ми кажат, че не им чете говорящата програма, можеш ли да я оправиш. Съответно питам какво не им чете, ако знаят, ако не премахваме на ново и слагаме на ново, аз тоест, не те и си връщаме машините.

Йордан помага и на студентите, които учат педагогика в Югозападния университет. Учи ги да работят с говорещата програмата, за да могат един ден да помагат на незрящи деца.Разказа , че стига до университета без да използва превозно средство ,а случайни хора често му помагат в случай ,че има нужда на улицата.

Йордан Трендафилов – незрящ: Стига да търсиш помощта както трябва, а не да прекаляваш, но се помага да. Моите колеги ме бяха приели, на моменти даже забравях, че не виждам.

Най – голямата мечта на Йордан е да има постоянна работа. Сега му предстои да бъде назначен като учител в столично училище по проект където ще преподава по Философия .Надява се ,обаче скоро и работодателите в Благоевград да започнат да наемат на работа незрящи хора като него.

Източник:
http://news.bnt.bg/bg/a/nezryashch-pomaga-na-drugi-nezryashchi-s-pomoshchta-na-govoreshch-softuer