Доц. Златарова, офталмолог: Половината болни от глаукома не знаят за заболяването

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота. Половината засегнати от заболяването обаче не знаят, че страдат от него, защото е безсимптомно. Това заяви в интервю за Дарик доц. Зорница Златарова, началник на Консултативно-диагностичния блок  в Очна болница и сътрудник в Катедрата по очни болести и зрителни науки към Медицинския университет във Варна. 

 

Голяма част от страдащите от глаукома отиват на офталмолог едва когато загубят зрителна острота. Когато се появят симптоми е вече късно, затова трябва да отидем на лекар при стеснение на зрителното поле. То обаче се забелязва трудно, защото става бавно във времето и неусетно.  

Най-застрашени от глаукома са хората на възраст над 45-50 години. Тогава по-често се среща заболяването. Друг основен рисков фактор е повишеното вътреочно налягане. Рискът от развиване на заболяването е многократно по-голям за хора с болен от глаукома в семейството, обясни специалистът по очни болести с богат клиничен опит. 

Близо 80 000 българи страдат от глаукома, по данни на Българското глаукомно дружество, в чийто Управителен съвет е и доц. Златарова. 

До 23 март във варненската Очна болница се провеждат безплатни профилактични прегледи за глаукома. Те са част от Световната седмица за борба с глаукомата - втората по честота причина за загуба на зрение. Кампанията е по инициатива на Катедрата по очни болести и зрителни науки към Медицинския университет. 

Интересът към кампанията е голям, а дотук скрининговата програма е обхванала над 80 души, разкри доц. Златарова. 

Продължителната работа с компютър в климатизирано помещение може да предизвика сухо око. Състоянието се изразява в чувство за чуждо тяло в очите, а лечението обикновено става с изкуствени сълзи. 

Има проучвания, които свързват увеличаващия се процент на млади хора с късогледство с прекомерната употреба на мобилните устройства. Непрекъснатото играене на игри и води до натоварване на очите на близко разстояние.

При работа пред монитор е важно на всеки 45 минути да се правят 10-15 минутни почивки и да се гледа на далече. Могат да се използват и очила с UV филтър, съветва специалистът.

Естествените храни, богати на полезни за очите съставки, са зелените листни зеленчуци като спанак и броколи. Те са богати на лутеин, който е един  от основните пигменти в макулата на ретината. Затова и при по-възрастните пациенти с очни проблеми се изписват хранителни добавки с лутеин. 

Източник:
https://dariknews.bg/regioni/varna/doc.-zlatarova-oftalmolog-polovinata-bolni-ot-glaukoma-ne-znaiat-za-zaboliavaneto-2086086