ССБ призовава на протест срещу промени в законодателството Малко за смисъла от публичното недоволство и личната активност

Александър велков

  Утре, 11 април, на пл. Независимост в София ще се съберат членове на няколко национално представителни неправителствени организации.Поводът: протест срещу готвените от Държавата промени в социалното законодателство. Причините за тази активност на Правителството е достатъчно банална и не е по-различна от тази за досегашните посегателства върху социални плащания. След като разполагаме с определен ограничен ресурс, който се разпределя към множество пера, съвсем логично е финансовата бюрокрация  непрекъснато да лавира с цифрите. Особено ако има публични основания за това, къде истински, къде изсмукани от пръстите. Основание: еди кой си прави далавери с  билети за междуградски пътувания за хора с увреждания. Извод: цялата система е компрометирана и ресурсът трябва да се насочи към място, където парите ще се харчат разумно.

Основание: Има случаи на корупция при получаване на ТЕЛК решенията, отразени от медиите.  Извод: Вече  са се нароили твърде много  измамници и щетите трябва да бъдат ограничени – А. Като се реформира системата на ТЕЛК, Б. Като се накарат всички гранични случаи да се преосвидетелстват, В. Като се отнемат пенсиите на онези, които са успели да си намерят някаква работа и т. н. Разбира се, винаги има нюанси – тезата, че всички политици и чиновници са бездушни и изобщо не ги интересува какво ще се случи с хората с увреждания е силно преувеличена. При все това основният проблем, който стои пред организации и власт имащи е как най-ефективно да се разходват средствата, които ни се отпускат за да компенсират увреждането ни? От Тук вече следват и чисто техническите, и не толкова, въпроси „Имаме ли експертният капацитет да се противопоставим на аргументите на Държавата и съотв. да предложим собствени концепции?“, „Успяваме ли като неправителствена организация да обясним максимално просто и в същото време коректно на нашите членове кога интересите им са застрашени?“,  „Успяваме ли да си изградим лоби, да прокарваме целенасочено тезите си и използваме ли всички механизми за това – било по административен път, било посредством медиите, било чрез публични протестни митинги, какъвто  предстои на 11 април?“ Със сигурност повечето от нас имат собствена позиция по всички тези въпроси.

  Съюзът на слепите призовава своите членове да подкрепят позицията на организацията чрез присъствието си в центъра на София. Ако сме солидарни с нея не би трябвало да ни интересува кой е начело на едно или друго РО, то, мо, го и др. типове подразделения и органи. Вътрешно-организационните конфликти са си вътрешно-организационни и те не би трябвало да влияят на убеждението, че  следва да се предприемат ответни мерки срещу действията на управляващите. Може би има и незрящи последователи на Буда, които не са съгласни с това. Всеки си има собствени основания и собствен начин на реакция на ставащото. Членът Х може да отиде за 1 час на протеста и после да забрави за него, а членът Y може да не отиде, но да подаде жалба в съда срещу някоя общинска или държавна инициатива, засягаща правата на незрящите. Никога не съм бил привърженик на подвикванията „Кой не скача е червен“ или на тезата, че само онези, които гласуват след това имат право да търсят сметка на провалилите се политици.

    Тази година получихме известието за протеста малко преди да ни раздадат козунаците за великден. Лично моето пожелание, свързано с положението, в което се намираме е да дойде време, в което повечето от нас незрящите няма да  се нуждаят от тези козунаци, защото ще имат възможност да си напазаруват по Великден, без да си броят стотинките. Този стандарт зависи от стандарта на държавата, но и от нашата активност(с тонове значения, които могат да се вложат в тази дума). Колкото повече хора работят в тази посока, толкова повече се увеличават шансовете това да се случи. Иначе можем само да се надяваме на шанса да спечелим шестица от тотото. Например ако открият петрол у нас пари вероятно ще има за всички. Или ако изобщо не се вълнуваме от ставащото около нас, защо  да не си купим един реален фиш, уповавайки се на максимата, че  по празниците стават чудеса и, че еднократното случване на Великден през годината би могло да ни донесе подобна финансова облага.