Как слепите запалянковци ще могат да следят мачовете от световното първенство през 2018

    Професионални футболни коментатори ще обезпечат помощният коментар на всички мачове от световното първенство в Русия

  Световното първенство в Русия ще бъде посетено от различни хора от различни страни. В това число мачовете ще могат да бъдат посетени от хора в неравностойно положение.   Всички стадиони са съобразени с техните потребности. А за незрящи и слабовиждащи, това че човек не вижда не означава, че не може да е страстен любител на футбола Организационният комитет "Русия 2018" реализира  специална програма за предоставяне на аудиоописателен коментар по време на  световния шампионат по футбол.

 

  Футболът е за всеки и тифлокоментарите включват кратко описание на предмети, пространства или действия, които са непонятни за слепите без словесни обяснения.  Новата услуга пълноценно се предоставяше по време на мачовете от Купата на конфедерациите през 2017.

  Тифлокоментатори  работиха на всеки мач - общо осем специалиста.

  "В рамките на световното първенство планираме да предоставим услуга с  аудиоописващи коментари на всички 12 стадиона" отбелязва ръководителят на направлението по организиране на срещите, подготовка на терените, услуги за отбори и зрители към Орг. комитета "Русия 2018" Дмитрий Григориев. На всички 64 мача тифлокоментарите ще се водят на руски език, а на  стадионите "Лужники" и "Санкт Петербург", където ще се проведат 14 мача освен на руски език, такава услуга ще бъде предоставяна и на английски.

Превод:
Александър Велков
Източник:
http://tass.ru/sport/5099212