Спортът може да преобрази живота на човек с увреждания

За всички хора с увреждания спортът се оказва средство, което подобрява качеството на живота им. 

Повишава чувството на удовлетворение и предоставя възможност за приятни преживявания, което от своя страна допринася за тяхната рехабилитация и интеграция в обществото. Футболът е един от видовете спорт, спадащ в топ три на най-предпочитаните от тези хора.

Изследвания показват, че осъществяването на футболни сесии за хора с увреждания понижават напрежението и създават благоприятно емоционално усещане. Подобрява психическото здраве и също така осигурява структурирана среда при социалните взаимоотношения. Освен това, футболът помага за изграждане на характера и поведението.
Физическата активност е важен фактор от терапията на лица с някакъв вид увреждане. Отделните упражнения и движения оказват благоприятно въздействие върху психическото здраве на човекът.  
  
източник: zdravedae.com 
Физическите упражнения и комбинации, съчетани в отделните тренировки, освобождават мускулното напрежение и повишават самочувствието. Те помагат за създаването на нови социални взаимоотношения, на толерантност към съотборниците и усещане, че си необходим на екипа. Знаем, че един от основните проблеми на хората с увреждания е  чувството че си аутсайдер, че си извън обществото и точно за преодоляването на това помага спортът. 
Спортът може да преобрази живота на човек с увреждания 
Много са примерите за ефекта на спорта, в случая на футбола, върху физическото и психическо здраве на хората с увреждания. 
Един от тях е този за младеж с увреждане, който години наред, всяка седмица, ходел да тренира  футбол. Заниманията му били в рамките на проект, осъществен от „Психично здраве, заедно с Манчестър Сити“. 

Младежът бил затворен и тих, не говорел с никого и не проявявал желание да изгради приятелски отношения с нито един от членовете на отбора. Това обаче се променило след като участвал в  мач и вкарал гол. Младежът буквално ликувал от щастие. След тези 90 минути на стадиона, той бил коренно променен. Чувствал се удовлетворен от себе си и горд с постижението си. 
Не минало много време, и той започнал да споделя с други за успеха си. Знаел, че е намерил онова нещо, което го е променило. За този младеж футболът бил ключът към спасението. 
След това проектът „Психично здраве, заедно с Манчестър Сити“ продължава като дава възможност и на други хора с увреждания да намерят пътя към себе си. 
Всъщност всички ние сме изпитвали онова усещане, когато присъстваме на футболен мач на любим отбор и споделяме заедно радостта от вкаран гол в противниковата врата. Магията, която те държи на върха, е неописуема. За съжаление, занимаването на хора с увреждания със спорт не е така популярно у нас. Вярвам, обаче че след време, ситуацията ще се промени.  Спортът е нещо невероятно, до което всеки трябва да се докосне. 


Източник: 
gong.bg