Google впряга изкуствения интелект в полза на незрящите

Концернът представи новото си приложение Lookout

Американският технологичен концерн Google планира да превърне Android телефона в помощник с изкуствен интелект за слепите.

Lookout е новото приложение, което използва разпознаването на изображения и изкуствен интелект, за да опише случващото се чрез камерата на телефона. Google анонсира приложението на годишната I\O конференция на разработчиците, информира CNN.

 

Засега компанията тества приложението и твърди, че ще бъде пуснато по-късно тази година, стартирайки с Pixel устройства.

Ако влезете във фоайето на някоя сграда, държейки Andorid камера в ръка или вързана на врата, Lookout ще засече хора и обекти, като например врати на асансьор и ще разчете текст близо до вас. Приложението не изисква интернет връзка.

Google казва още, че Lookout е създаден, за да държи информирани потребителите за случващото се около тях, без да ги бомбардира с информация. Приложението описва единствено най-важното. Ако човек иска да спре получаването на информация, трябва да сложи ръка върху камерата или да натисне бутона „Пауза“ на приложението.

Приложението използва технология, подобна на GoogleLens, инструмент за визуално търсене. То комбинира машинни познания, разпознаване на изображения и няколко модела за машинно обучение, според компанията.

„Слепите хора се нуждаят от достъп до информация“, казва Ерин Лауридсен, директор получаване на информация в базираната в Сан Франциско LightHouse. „Много пъти тези неща се представят и генерират, за да накарат слепите хора да „прогледнат“, но всъщност всичко е, за да се получи визуална информация, която да се трансформира в невидима такава“.

Google не е първата компания, която използва изкуствен интелект и смартфони, за да помогне на слепите. Microsoft има подобно приложение за IOS, което се нарича Seeing Al.

Seeing Al може да чете печатен и ръкописен текст, да описва цветове и да разпознава стойността на валутата. За разлика от Google Lookout, Seeing Al има лицево разпознаване. След като поставите телефона пред човек, SeeingAl го описва и казва на какво разстояние е. Ако сте „тренирали“ приложението да разпознава лица, то ще ви казва тяхното име. Google казва, че може да добави лицево разпознаване на Lookout в бъдеще, допълва CNN.

Технологията, на която е базирано приложението за незрящи, не е ограничена само за големи компании. Приложението VocalEyes Al, което описва персоналните емоции или години, базирайки се на лицата на хората, е създадено от осемнадесетгодишен гимназист, който е участник в лятната програма на MIT.

Има и много други традиционни приложения, които все още използват хора вместо изкуствен интелект. Например Aira, която предоставя на членовете „умни очила“ с вградена камера, като по този начин тренира служителите да описват какво виждат през камерата. Междувременно Be My Eyes разчита на доброволци, които да проверяват какво се случва около вас през видео чат в реално време.

„Мисля, че изкуствения интелект е обща тенденция и има смисъл от това как помага на незрящите, но има много въпроси, които остават без отговор“, казва Лауридсен.  

Източник:
https://www.bloombergtv.bg/novini-ot-sveta/2018-05-14/google-vpryaga-izkustveniya-intelekt-v-polza-na-nezryashtite