На матурата: Момче със счупена ръка диктува на консултант

Няма възможност пострадалият седмокласник да получи индивидуална дата за изпита

дясна ръка, което не може да пише, ще държи днес националното външно оценяване по математика в отделна стая с консултант, който ще записва дословно отговорите му. По същия начин седмокласникът се е явил и на изпита по български език и литература в понеделник в СУ „Константин-Кирил Философ”.

 

За подобни казуси търсим решение според случая, за да се даде възможност на всеки ученик да положи изпита, казаха от Регионалното управление по образование. Оттам добавиха, че в залата е осигурено видеонаблюдение и впоследствие може да се провери дали коректно са попълнени изпитните тестове. 

В предишни кампании се е налагало инфарктно да се търси решение и за други по-заплетени казуси. В Хуманитарната гимназия например ученик с клаустрофобия положил изпита в директорския кабинет. В друга кампания експертите от РУО бяха изправени на нокти заради седмокласник с варицела. Веднага била осигурена възможност ученикът да се яви в отделна стая с квестори, които са прекарали заболяването и няма опасност да се заразят. Това обаче се оказало излишна мярка, тъй като болният ученик вече бил прехвърлил инкубационния период, в който разпространява болестта. 

Днес в ОУ „Яне Сандански” националното външно оценяване по математика ще положи и незрящ седмокласник. Вчера специално за него пратеници на РУО пътуваха до София, за да получат изпитните материали на Брайл.

Общо 5374 седмокласници трябва да се явят на изпита в своите училища - 141 сгради в Пловдивска област.

Учениците, които не са държали двете национални външни оценявания в 7. клас, също ще участват в класирането. Подредбата се прави независимо от резултатите, дори ученикът да има двойка и например само 5 точки, каза зам.-министърът по образованието Таня Михайлова. Тези седмокласници обаче няма как да се борят за място в елитните паралелки, за които балообразуването става задължително с НВО. Те ще се класират на свободните места според личните си резултати.

Източник:
https://www.marica.bg/na-maturata-momche-sys-schupena-ryka-diktuva-na-konsultant-Article-129550.html