В парламента спориха кой повече милее за хората с увреждания

Управляващите и опозицията дискутираха около два часа за това коя от парламентарните групи милее повече за хората с увреждания в рамките на разисквания, поискани от БСП. В хода на дискусията се размениха обвинения в популизъм и демагогия, дадоха се примери и от личния живот в опит да се илюстрира, че проблемите на хората с увреждания са близки на парламентаристите.

 

Мнозинството одобри проекторешението, внесено от депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти и "Воля" от две точки - министерството на труда и социалната политика до 30 юни да представи концепция за закон за социалните услуги и в същия срок да внесе в парламента отчет как се изпълнява планът за действие за прилагане на конвенцията за правата на хората с увреждания, приета през 2015 г.

Беше отхвърлено предложението на БСП, което изисква от ресорното министерство до август да е готово със закон (а не концепция) за социалните услуги, да разработи механизъм за индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания, да разработи достъпни регистри за тях, да осигури достатъчно лични асистенти и достъпна среда.

"Във вашето решение има две пожелания, а хората, които ви гледат, не искат концепция, а решения, искат резултат," заяви Антон Кутев от БСП. По думите му бъдещият Закон за социалните услуги няма да реши проблема на навършващите пълнолетие деца с увреждания, които на 18-тата си годишнина губят правото на 900 лв. помощ без да стават по-здрави, а "системата ги наказва да живеят със 150 лв. до живот." Той подчерта, че продължава да не получава отговор от институциите на въпроса си колко от хората с увреждания в България се нуждаят от личен асистент.

Павел Шопов от "Атака" призова БСП да престанат да говорят "от името на онеправданите, бедните, социално слабите, нуждаещите се". И ние имаме избиратели хора с увреждания, които поставят своите проблеми, това е в длъжностната характеристика на всеки политик", заяви той и добави, че левицата е поела "тази демагогска колективна роля". Той обвини изказалите се от БСП депутати, че са избрали ролята на прокурори, принуждавайки представителите на управляващите да се оправдават , въпреки че самата БСП е управлявала достатъчно дълго, за да носи и тя отговорност за положението на хората с увреждания.

Председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов призова всички решения да се взимат с участието на хората с увреждания, чието желание е на база на индивидуалния подход да се определят конкретните потребности и въз основа на тях и начините за подкрепа. Според него сега отпусканите средства не са малко, увеличават се, но хората с увреждания не го усещат, защото парите се харчат неефективно.

Програмите за лични асистенти се провеждат през общините, в които цари мандатно мислене и с червени фулмастери зачеркват политически неудобните, заяви депутатът от ДПС. Според него този формат трябва да бъде преразгледан, защото хора, които трябва да получат подкрепа, не я получават.

Председателят на социалната комисия предупреди също така, че веднъж извоювани права не може да бъдат отнети.

В края на дискусията думата взе социалният министър Бисер Петков. Той припомни, че още есента парламентът му е поставил срок до септември тази година да изготви проектозакон за социалните услуги и този срок ще бъде спазен. Той напомни, че правителството е осигурило бюджетно, а не проектно, финансиране на услугите в домашна среда, което им дава устойчивост, подготвя се и стандарт за финансиране на тези услуги като делегирана държавна дейност.

Предстоят промени и в начина, по който се предоставят интеграционните добавки. Общата сума е 152 млн. лв. годишно - немалка, но на човек се падат по 11 - 15 лв. и помощта не се усеща от хората с увреждания, каза министърът.

Източник:
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/23/3183841_v_parlamenta_sporiha_koi_poveche_milee_za_horata_s/