Хората, които носят очила, наистина са по-умни

Гените на интелигентността увеличават с 30% вероятността да имате лошо зрение, казват учените 

Хората с високи резултати в тестовете за интелигентност имат по-често нужда от очила. 

Интелигентните хора също е по-вероятно да имат гени за добро сърдечно-съдово здраве.

Това са изводите на най-голямото, правено някога, генетично изследване на когнитивните функции, пише MedicalXpress.

В статия, публикувана в списание Nature Communications, голям международен екип изследователи съобщава за намерената от тях връзка между интелигентността и зрението, дълголетието и хипертонията. Групата описва своето изследване на генетични и когнитивни данни, получени от други изследвания.

 

Хората, които носят очила, в продължение на много години са описани по различен начин от обществото като цяло, единият от които е научен - термин, който е служил на някои хора като средство да се предполага, че такива хора са по-интелигентни от средните.

Връзката между лошото зрение и по-високата интелигентност отдавна е стереотип в обществото и често се обяснява, че зрението се е влошило от напрягането на очите от твърде много четене. Макар на пръв поглед да има логика, това е чиста глупост.

Но не таъв е случаят с новото откритие - че хората, постигнали по-високи от средните стойности на тестовете за интелигентност, имат нужда от корекция на зрението. Те също така е по-вероятно да живеят по-дълго и е по-малко вероятно да имат хипертония.

Изследователите стигат до тези открития, като извличат данни от CHARGE и COGENT и UK Biobank, съдържащи здравни и геномни данни за над 300 486 души на възраст между 16 и 102 години, които са участвали в 57 проучвания в Австралия, Европа и Северна Америка. Те започнаха своя анализ, като разглеждат 90 геномни участъка, за които предишни изследвания са установили, че могат да бъдат свързани с когнитивните функции и 58 области, които са изолирани като част от новото изследване. Използвайки тези данни, успяват да сортират хората в базите данни по интелигентност. След това сравняват нивата на интелигентност с други фактори като дълголетие, хипертония и зрение.

Екипът съобщава, че е установил, че има 28% по-голяма вероятност хората с по-високи когнитивни нива (интелигентност) да се нуждаят от някаква форма на корекция на зрението. Те също така отбелязват, че откриват връзки между интелигентността и други здравни променливи, като дълголетие и хипертония, което средно означава по-добро сърдечно-съдово здраве.

Това обаче не означава, че трябва да излезете и да си купите чифт очила, дори и да нямате нужда от тях. Изследване от 2010 г. показва, че хората с фалшиви очила обикновено са по-непочтени.

Източник:
https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Horata-koito-nosiat-ochila-naistina-sa-po-umni_108918.html