Все повече ученици с намалено зрение и наднормено тегло

Все повече ученици във Великотърновска област са с намалено зрение и наднормено тегло, сочи анализ на Регионалната здравна инспекция. От обхванатите с профилактични прегледи над 95 % от учениците за тази учебна година, над 6 % от тях са с наднормено тегло. Други 5 % имат нисък ръст, което увеличава риска за здравето им в по-късна възраст, казва д-р Светлана Моминска от РЗИ. Иначе през профилактичен преглед са преминали 19 797 ученици.

 

Анализът показва още, че има много ученици, които са освободени от физическо възпитание, като момичетата са двойно повече от момчетата. Това касае предимно по-големите ученици между 14 и 18 г., докато при по-малките освободените са двойно по-малко. Според д-р Моминска тази физическа дееспособност оказва влияние и върху телесното тегло, а тийнейджърите стават все по-дебели. Като се знае, че те стоят повече време пред лаптопите, младите хода съвсем се обездвижват.

Близо 1400 ученици страдат от различни заболявания и се водят на диспансерен отчет. От тях 919 са новооткрити през тази учебна година. При 577 деца е открито намалено зрение и на двете очи, други 48 ученици имат епилепсия, а още 12 страдат от детска церебрална парализа.

На второ място се нареждат дихателните болести, като най-разпространеното заболяване е бронхиалната астма. Общо диспансеризираните ученици са 292. Психичните разстройства се нареждат на трето място, като вече са регистрирани и 33 деца аутисти. Има ученици с други поведенчески и емоционални разстройства, хиперкинетични заболявания и др.

На 4-та позиция са ендокринните заболявания, като при половината от диспансеризираните ученици е инсулинозависимият диабет. Петото място се заема от сърдечносъдовите заболявания, като твърде неприятен е фактът, че вече има доста ученици с есенциална хипертония, заболяване, което е характерно за възрастните. При вродените аномалии на първо място са тези на сърцето, следвани от луксация на бедрото и др.

Д-р Моминска обърна внимание и за гръбначните изкривявания при учениците, които се увеличават. Заекването, тиковете, анорексията, енурезисът също нарастват и отговорността е на родителите да лекуват децата си още в началото на заболяванията.

Структурата на заболяванията при учениците се запазва почти същата спрямо предходната учебна година, твърди д-р Моминска. Това показва, че трябва да се провеждат профилактични мерки именно в тази насока, и то предимно в училищата. В основата е здравословното хранене, отговарящо на физиологичните норми и изисквания за подрастващите. Не без значение е провеждането и на спортни прояви и туризъм с децата. Важно е да се формират групи за лечебна физкултура за профилактика на гръбначните изкривявания и затлъстяването.

Източник:
https://www.dnesbg.com/zdrave/vse-povetche-utchenitsi-s-namaleno-zrenie-i-nadnormeno-teglo.html