Новият закон за личната помощ е несправедлив към хората с увреждания

Това заяви зам.-председателят на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания Адриана Стоименова

„Философията на разпределяне на парите по справедлив и хуманен начин е основен проблем на социалната система в момента”. Това заяви в предаването „Лице в лице” по bTV Адриана Стоименова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания към Министерски съвет.

По думите й, реформата в социалните политики трябва да продължи в много спешен порядък, тъй като ситуацията е хаотична.

 

„Към социалното министерство е създадена работна група, в която тече обсъждане, събират се предложения по една от най важните точки – социалната оценка”, обясни Стоименова. 

„Внесли сме предложения за съвсем нов, индивидуален подход, в който да се вземат предвид няколко критерии – вид и степен на увреждане, анализ на лицето с увреждане – колко то иска и може да бъде интегрирано, в каква насока, така че да получи персонална подкрепа под формата на рехабилитация, финанси, лична помощ или друг вид подкрепа”, коментира Стоименова.

„Обсъдихме закона за личната помощ, внесен от омбудсмана Мая Манолова. Това, което много силно ни притеснява е, че той е насочен единствено към по-тежките случаи – те са около 75 000 лица и спадат към първа група с чужда помощ.

Според така разписаната финансова рамка става въпрос за сума около 1518 лв. на месец за едно лице с увреждане, което е над милиард бюджет на година. Къде остават останалите групи хора с увреждания?”, попита Стоименова.

„Намерихме закона от социалните мрежи, той не е внесен официално към нас и не е обсъждан на Национален съвет. Тези палаткови лагери са срещу влизането именно на този закон, защото той е несправедлив. Нямам представа как е изработен”, допълни тя.

По думите й, нов закон за хората с увреждания не е правен от над 10 години и трябва да бъдат заложени кардинално нови политики.

„Бихме апелирали за допълнително обучение и спецификация на социалните работници за даване на такава социална оценка, която в момента липсва. 

Разчети не сме правили, в момента за нас е важен механизмът, по който ще се разпределят ресурсите. Не всеки инвалид има нужда от антидекубитален дюшек, но той по право го получава. По-добре е този ресурс да се насочи към друг вид помощни средства, като помощ от психолог или рехабилитатор”, каза в заключение  Стоименова.

Източник:
https://btvnovinite.bg/bulgaria/razpredelenieto-na-parite-za-hora-s-uvrezhdanija-e-osnoven-problem-na-socialnata-sistemata.html