Световъртеж и болки в слепоочията подсказват скрит астигматизъм

Честите емичици са симптом за нелекувано далекогледство

Астигматизмът е състояние, което се получава, когато роговицата е изкривена – вместо да образува сфера, тя е с неправилна форма. Тя се деформира като гърба на лъжица – по-дълга в една посока, отколкото в другата. Тъй като роговицата е с неправилна форма, окото не може да фокусира преминаваща през него светлината.

 

Така зрението се замъглява, образът се пречупва и изкривява. В резултат човек вижда неясно. Това състояние не е придобито, човек се ражда с него.

Окото се развива още в утробата на майката, а зрението от своя страна, страда от генетично предавени заболявания. Астигматизмът е едно от тях.

Резултатите от проучване, направено в България показват, че 75% от децата на поне един родител с астигматизъм, имат същия проблем. Нещо повече, в 56 на сто са били открити аномалии в рефракцията и на друг член от семейството. Оказва се, че в 66,6 процентта от случаите късогледството също е наследствено, като в повечето случаи то е комбинирано именно с астигматизъм.

Той е често срещано явление и обикновено е налице от раждането. Повечето хора имат лек астигматизъм – рядкост е за роговицата да се е развила по идеално симетричен начин. Но при леки случаи окото може да се приспособи и да фокусира светлината адекватно, поясниха от Националното офталмологично дружество и уточниха, че корекцията обикновено се отнася за отклонение до 0.5.

Обикновено децата с проблемно зрение, което не е коригирано, са неспокойни, разсеяни, успехът им в училище е по-слаб от този на съучениците им. При наличие на късогледство те четат и гледат телевизия от близо. Освен това, тези малчугани виждат ясно на близко разстояние, но надалеч примижават с едното око или често търкат клепачите си. Макар и рядко и по-рядко отколкото тези, които са с нелекувано далекогледство, те се оплакват от главоболие.

За разлика от тях, далекогледите все ги мъчат болки в главата и слепоочията, налицее е и чест световъртеж. Тези симптоми обаче се припокриват изцяло с признацитена астигматизма. Не са редки случаите на зачервяване и образуване на люспи по ръбовете на миглите.

Често повтарящите се ечемици също могат да се дължат на некоригирано далекогледство. Може да има и "скрито" далекогледство. На деца с нормално зрение, но с някои от тези прояви, при разширяване на зениците е възможно да се открие голям диоптър далекогледство. Наличието на астигматизъм дава почти същите оплаквания.

Затова, ако родителите ги забележат у детето си, не бива да му поставят сами диагноза, а да го заведат на детски офталмолог.

Астигматизмът се открива от очен лекар или очен хирург. Той ще прегледа зранието на детето изцяло, за да установи и дали има отклонение в диоптъра и какво е то.

Тъй като хлапетата до 4-годишна възраст трудно могат да отговнорят точно на лекаря, очичките им се тестват с метода ретиноскопия, който включва отразена светлина.

В повечето случаи, астигматизъм може да бъде коригирани чрез носене очила или контактни лещи. Само при прекомерно изкривяване на образа, което е твърде рядко състояние, се прилага операция, наречена рефрактивна хирургия. Целта й е да оформи роговицата. В поснледните години тя се извършва с лазер.

Източник:
https://www.monitor.bg/bg/a/view/svetovyrtej-i-bolki-v-slepoochijata-podskazvat-skrit-astigmatizym-104537