С какви проблеми се сблъскват незрящите интернет ползватели?

 

 

 

С какви проблеми се сблъскват незрящите интернет ползватели?

 

  На 15 юни благотворителният фонд "Изкуство, наука и спорт" и проект "Еверланд" представиха резултатите от  мониторинг за достъпност на сайтове и приложения за незрящи. В хода на изследването са оценени около 200 онлайн услуги, предлагани от 78 организации, работещи в различни сфери. Според резултатите само 7 от приложенията и сайтовете им са 100% достъпни за незрящи. Изследването се е провело в периода декември 2019 - април 2020 г. През април изследователите обърнали внимание на услугите, които могат да се приспособят в периода на самоизолация - онлайн магазини, аптеки, сайтове на банки, такси, доставки и други.

  "Самоизолацията се превърна в ново предизвикателство, кардинално променило ритъма на живота ни и в същото време предоставящо ни нови възможности. Многообразието иммотивира света да се променя и адаптира към новите реалности. Задачата на фонда в рамките на програмата "Особен поглед" е да изгради нов обществен порядък, включващ максимална достъпност за незрящи и слабовиждащи. Проведеното изследване на онлайн услуги показа, че при разработката на сайтове и приложения е необходимо    да се отчитат проблемите на хората с увреждания, включително на потребителите със зрителни такива.", отбелязва Мария Красникова - Директор на благотворителният фонд "Изкуство, наука и спорт".

    По време на изследването незрящи уеб разработчици изразиха недоволство от онлайн услугите за доставка на продукти и други артикули, в това число от аптеки, банки, държавни институции, таксита, фирми, предлагаща онлайн курсове, авио и жп. компании (вкл. големи такива и летища), компании, предоставящи мобилни услуги и интернет провайдъри, сайтове за търсене на работа и фриланс платформи, магазини за електроника, сайтове за обяви.

    Опирайки се на резултатите, авторите на изследването извели най-големите проблеми, с които се сблъскват незрящите при ползването на гореизброените услуги. Сред тях са оформлението на поръчките и ползването на електронната кошница за покупки, избора на адреса по карта, датата в календара и града в списъка, невъзможност за скриване на рекламните банери. В отделни случаи сайтовете са изцяло недостъпни за говорещия софтуер.

  Най-голяма достъпност може да бъде отчетена при сайтовете и приложенията, предлагащи държавни услуги, големи летища, телефонни и интернет компании. Недостъпна се оказала услугата за получаване на цифрови пропуски в Москва и областта. Проблемно било и поръчването на самолетни и билети за влак в някои сайтове, както и при поръчки във фриланс платформа.

  Основните грешки са свързани с невярно семантично маркиране в сайтовете и приложенията, с некоректната логика при взаимодействието с ползвателите. Например, човек със слепота не може самостоятелно да се регистрира като самозает. Трябва да погледне камерата за потвърждение. Често компаниите адаптират приложенията, забравяйки за сайтовете, разказват от проект "Еверланд".

    По данни на Всеросийското общество на слепите в Русия живеят около 103 хил. напълно незрящи хора.

 

Превод:

Александър Велков

 

Дата на публикация:

15 юни 2020 г.

 

 

Източник:

https://www.asi.org.ru/news/2020/06/15/s-kakimi-problemami-stalkivayutsya-nezryachie-internet-polzovateli/