Кучета-водачи помагат за поддържане на добра физическа форма, въпреки пандемията

Кучета-водачи помагат за поддържане на добра физическа форма, въпреки пандемията

 

  Правилата за социална дистанция се явяват сериозно предизвикателство пред незрящите бегачи, нуждаещи се от доброволци, съвместно с които да практикуват този спорт. Но Томас Панек няма този проблем защото неговият партньор е лабрадорът Блейз.  -   

"Правя всички неща, които човек обикновено прави, с изключение на това, че ми помага най-добрия приятел, който може да бъде описан като 77 килограма любов, обвита в мека жълта козина", обяснява Панек.

 

  Панек е незрящ. Стената му е пълна с флагчета от маратони. Той е бягал и с партньор човек, но преди 5 години е разработил програма за обучение на кучета-водачи на бегачи. Това се случва след като поема длъжността "президент и изпълнителен директор" на организацията Guiding Eyes for the Blind, базирана в предградията на Ню Йорк. Миналата година той стана първият финиширал със зрителни увреждания, придружаван изцяло от куче.

 

Панек винаги е бил бегач и продължава да участва в състезания на шосе.  След като в ранните си 20 години губи зрението си заради генетична малформация. Подобно на други незрящи бегачи, и той разчита на доброволци, които държат къса връвчица, с помощта на която дават ориентация за маршрута.

  "Имал съм няколко кучета водачи и винаги съм искал да тичам с тях, но спазвах правилата", каза Панек.   Смяташе се, че кучетата няма да могат да се движат безопасно при бягане и че здравето им може да пострада. " Никоя програма за кучета водачи в света не би ви позволила да бягате с вашият четириног придружител"

    Когато поел управлението на Guiding Eyes for the Blind той решил да промени това. По предложение на незрящи бегачи стартирал програма за обучение на кучета-водачи за ползватели с такъв профил.

 

"Разговарях с моите обучители и повечето от тях казаха, че това не е възможно, но им предложих да опитаме и видим резултатите."

  Първата стъпка била препроектирането на сбруята.

„Традиционната водеща сбруя е изработена от кожа и метал, нещо като седло или седалка за бъги", продължава с разясненията Панек, "Не е идеално за движение и ограничава раменете на кучето."

  За да променят стандарта обучителите работят с производители на екипировка за кучета(Ruff Wear). Така разработват лека подплатена найлонова жилетка, позволяваща на кучето по-широк обхват на движение. Модифицирана връзка, използвана от ски бегачите, свързва жилетката с регулируем алуминиев стик с ергономична ръкохватка. Екипировката е удобна за кучето и в същото време  позволява ръцете на бегача да се размахват по естествен начин. Панек смята, че е осигурена   по-добра обратна връзка между партньорите, в сравнение с традиционната сбруя, каза Панек.

 

На втория етап трябваше да се докаже, че е безопасно", каза Панек. Учебният екип работеше върху изграждането на издръжливост, избягвайки препятствията и изучавайки техники като "shore lining,”, в която се следва лявата страна на пътя. 

"Това, което научихме, беше наистина невероятно, вдъхновяващо, почти вълшебно", каза Панек. "Кучетата бяха напълно способни да водят с по-бързи темпове. Всъщност някои от кучетата се наслаждаваха повече, а имаше и подобрение в начина на водене извън беговите периоди.

  Панек изнася презентации по програмата за консултиране на други организации, работещи с кучета по целия свят, насърчавайки ги да възприемат техниките на обучение и да използват екипировката.

 

Guiding Eyes for the Blind, имат около 300-400 кандидати годишно за куче водач и могат да обслужват около 150, каза Панек. Около 10-15% от кандидатите искат куче, обучено като водач за бягане, както и за основна навигация. В момента организацията има 44 активни кучета-водачи в 18 щата и около 40 души, които чакат.

Организацията има жилищна програма в кампуса си в Yorktown Heights, северно от Ню Йорк Сити, където клиентите се обучават да работят с животните. Според разчети на Guiding Eyes целият процес по обучение, отглеждане и грижа за кучето през целия му живот струва около 50 000 долара. Цялата сума се осигурява чрез дарения.

„Има много предизвикателства, по отношение защитата на правата на притежателите на кучета-водачи. Разполагаме с подготвени кучета, но поради транспортните ограничения и карантината не можем да ги предоставим на ползвателите."  

 

  Подкрепата, оказвана от Guiding Eyes for the Blind не завършва с обучението на кучето и незрящият ползвател.

"Те се прибират вкъщи, научават маршрута, който искат да изминат. Ние отиваме там и проверяваме как се справят" обяснява Майк Рачиопо, специалист по кучета-водачи за бегачи в организацията. Наскоро той е посетил дома на вече обучената Меган Хейл в предградието Олбани на езерото Уест Санд , "Искаме да сме сигурни, че кучето може да изпълнява задълженията си без да застрашава стопанина си"

  Хейл, 19-годишна студентка, която планира кариера в адаптираното физическо възпитание, е с вродено зрително увреждане. Поради тази причина разчита на кучето по време на тренировъчния процес в гимназията. Тя бяга с куче водач от две години.

„Хубаво е да имаш Херо, защото мога просто да взема повода и да тичам“, разказва Хейл, докато бледожълтия лабрадор стои спокойно до нея. Не ми се налага да разчитам на някого и да се притеснявам дали ще остане здрав или следва ли пандемичните протоколи.

 

 

Асошиейтед прес

 

 

 

Превод:

Александър Велков

 

Дата на публикация:

25 юли 2020 г.

 

Източник:

https://www.gulftoday.ae/lifestyle/2020/07/25/guide-dogs-helping-blind-runners-stay-fit-despite-pandemic