Национална верига аптеки прави рецептите си по-достъпни

CVS Pharmacy въведе нова функция в приложението си, която позволява гласов прочит на информацията в рецептите. Функцията е в помощ на клиентите с нарушено зрение При проектирането и тестването на нововъведението аптечният гигант е работил в сътрудничество с Американския съвет на незрящите. Според CVS.Функцията, Spoken Rx, е първото приложение за четене на рецепта, разработено от национална аптека за търговия на дребно.

  "Четецът в приложението помага да се избегнат сериозни грешки от пациенти със зрителни затруднения или от такива, които не биха могли да прочетат стандартната рецепта",  заявиха от компанията.

 

Специалните RFID етикети ще позволят на пациентите да сканират своите шишенца с рецепта, използвайки Spoken Rx на приложението CVS.

До края на 2020 г. 1500 CVS аптеки ще бъдат оборудвани с технологията за поставяне на специалните етикети върху флаконите. Програмата ще бъде достъпна във всички аптеки на CVS Pharmacy до края на 2021 г.

Когато RFID етикетите се сканират от функцията Spoken Rx в приложението CVS Pharmacy, информацията ще бъде изчитана на глас посредством Siri или Google Assistant. Данните ще включват: име на пациента, име на лекарството, дозировка и указания.

Компанията ще добавя и допълнителна информация като част от функцията през следващите няколко месеца, заяви CVS.

„Функцията в приложението позволява на пациентите да бъдат по-гъвкави, след като разполагат с информация за написаното в рецептата. Те ще могат да направят сверка където и да се намират и когато имат нужда" отбелязва Райън Румбъргер, старши вицепрезидент, отговарящ за магазинната мрежа в CVS Health.

    От 2012 г. 4,2 милиона американци на възраст 40 години и повече  са получили неподлежащи на корекция увреждания на зрението. От тях  1 милион са напълно незрящи. Според предвиждания на Центровете за контрол и превенция на заболяванията цифрата ще достигне почти 9 милиона до 2050 г. Причините: нарастващите епидемии от диабет и други хронични заболявания и бързо застаряващото население на САЩ, съобщава CDC.

„Spoken Rx е положителна стъпка, чрез която рецептата може да се прочете незабавно. Това гарантира по-голямо ниво на поверителност, безопасност и независимост за незрящи и зрително затруднени клиенти от всички възрасти“, твърди Ким Чарлсън, предишният председател на Американския съвет на слепите.

  Технологични гиганти също въвеждат функции за подпомагане на пациенти със зрителни увреждания. Amazon си партнира с Националната здравна служба на Великобритания (NHS), за да предостави възможност за достъп на пациентите до проверена здравна информация чрез Alexa устройства. NHS счита инициативата за особено полезна за пациенти в напреднала възраст, незрящи и граждани без достъп до интернет. Пациентите могат да получат желаната информация, използвайки  технологията на Амазон, чрез подаване на прости гласови команди към NHS, за да получат  отговор на въпросите си, свързани със здравето.

Новата функция на CVS Pharmacy е подобрение на съществуващите етикети на брайл, аудио и висок печат,  предоставяни до момента. Записването в програмата може да се извърши или по телефона или в магазин, където фармацевт може да гарантира, че приложението на пациента е подходящо настроено за услугата

 

Превод:

Александър Велков

 

Дата на публикация:

10 юли 2020

 

Източник:

https://www.fiercehealthcare.com/tech/cvs-rolls-out-talking-prescription-labels-for-visually-impaired-patients