Как незрящите използват iPhone?

  Как използвате вашия iPhone? Тук нямаме предвид широкото значение на думата "ползвам", а по-скоро конкретното - как боравите с него? Вероятно отговорът ще бъде един и същ за всички - чрез държане на апарата с екрана към лицето. Въпреки някои различия, като например жеста за отключване, общо-взето моделът е един и същ. Оказва се, че незрящите използват телефоните си по различен начин.

 

  Но дори и те го правят с лекота.

Кристи Веърс е решила да демонстрира как се работи с iPhone, когато си със зрително увреждане. Тя знае за какво говори, тъй като самата е със подобно заболяване.  Във видеото си тя детайлно разяснява начина, по който управлява смартфона си. Смята, че възможностите на IPHONE са такива, че човек не се притеснява заради липсата си на зрение и произтичащите от това затруднения с екрана или прелистването.

 

Защо е необходим voiceOver?

 

VoiceOver е режим, помагащ на незрящите да работят с iPhone. При активирането му напълно се променя модела на управление. Първо, започва да се озвучава всичко, което се случва на екрана и второ - иконите се активират с две почуквания, а при едно - просто се получава информация за елемента. И на трето място - изкуствено се забавят действията при докосване и прелистване. Докато зрящите потребители могат навреме да спрат на съответната страница, когато попаднат на нужната им информация за зрително затруднените нещата са различни и те биха я прескочили.

  Вирс свободно борави с Туитър. Изглежда, че влага повече сила в движенията на ръцете си. Ние сме привикнали с по-плавните докосвания.

  Преди няколко години, когато пуснаха VoiceOver и се опитах да го използвам ми се стори, че има някакъв бъг, тъй като интерфейсът сякаш замръзваше, а забавянето след определено действие беше доста забележимо. Но това е така, тъй като незрящите си служат само с ръце при навигацията.

 

Брайлова клавиатура за iPhone

 

 

 

Принципът на писане на iPhone е доста интересен. Самата Veers казва, че обикновено пише с обикновена клавиатура, тъй като вече е свикнала с формата на клавишите, а грешките й обикновено се поправят от режима на автоматично коригиране. Въпреки това, специално за хора със зрителни увреждания, iOS разполага със специална брайлова клавиатура. Клавишите не са релефни, но методът остава същият. 

 

Класическият Брайл представлява шестточкова система, при която комбинация от точки обозначава конкретна буква или символ. И така, за да наберете буквата "а", трябва да натиснете числото "1", за "B" - едновременно числата 1 и 2 и т. н. На пръв поглед изглежда сложно, но ако свикнете, всичко става ясно и дори лесно.

IOS включва вградена сензорна брайлова клавиатура.

  За удобство Veers използва своя iPhone, така да се каже, в профил. Тоест тя го държи в дясната си ръка, но не с екрана към себе си, както ние, а го насочва настрани, изпълнявайки всички действия с лявата си ръка. Това е по-удобно за нея, тъй като не трябва да плъзга стилус, чрез който да докосва екрана. За зрящите такъв начин на  употреба е трудно разбираем, но Veers е напълно доволна  от него. В края на краищата, изобщо не й се налага да гледа екрана, тъй като   всички действия, които извършва се озвучават.

  Както е видно Кристи Вирс, независимо от увреждането си, може да използва своя iphone по същия начин, по който и зрящите. Това се дължи на факта, че  Apple разполага с набор от модерни инструменти за приобщаваща употреба в операционната си система. Не е достатъчно само да накараш смартфона да проговори. Необходимо е и да направиш всичко така, че за човека без зрение да бъде удобно да взаимодейства с устройството при различни ситуации. Това, че телефоните са изцяло сензорни също се явява предизвикателство пред компанията, което тя успешно е преодоляла.

 

Превод:

Александър Велков

 

Дата на публикация:

28 юли 2020

 

Източник:

https://appleinsider.ru/iphone/kak-nezryachie-lyudi-polzuyutsya-iphone.html