Лятна академия набляга на повишаване уменията за независимост

  За шеста поредна година в университетския парк на Пен стейт (Пенсилвания) беше организирана лятна академия. Пандемията от Коронавирус наложи някои промени в провеждането на академията през юли. Държавната програма все още подпомага студентите с увреждания, като заниманията се провеждат във виртуален формат и със съдействие от Висшето училище.

 

  В академията, продължила до 17 юли,  се включиха 16 студенти от цяла пенсилвания. Акцентът през тази година беше повишаване на уменията за независимост на завършващите при прехода им от средно към висше образование. Курсът беше безплатен за студенти, желаещи да продължат обучението си в колеж или техническо търговско училище.

Карън Уолш-Ема, програмният директор на академията и надзорен специалист по професионална рехабилитация в Държавното бюро за предоставяне на услуги на незрящи, заяви че агенцията е разполагала с ограничено време за промяна на начина на обучение в академията - от присъствено на място към виртуално.

 

„Имахме около осем седмици, за да трансформираме учебната си програма, след като взехме решението в средата на март“, добави тя, "Работихме с Пен стейт и с Департамента по образование на Пенсилвания, докато се уверим в сигурността на онлайн безопасността. Те ни помогнаха, за да осигурим на студентите необходимото оборудване и учебен материал, както и в подсигуряването на техническата поддръжка.

       

Бюрото за професионална рехабилитация в Пенсилвания и  Бюрото за предоставяне на услуги на незрящи и слабовиждащи които стоят зад академията си сътрудничат с  различни щатски институции, за да подсигурят достъп до софтуера Zoom и Canvas и за постигане на основната цел - усвояване от участващите на умения за отстояване на правата им.

  Незрящата Емили Абел, живееща в окръг Ланкастър, споделя, че придобиването на такива умения е от решаващо значение за нея. "В Академията научих колко е важно да отстоявам правата и нуждите си", твърди Абел. Придобитите знания в училище са й помогнали да се адаптира към възприетия през това лято онлайн модел. "Ваш и ничий друг ангажимент не е да се застъпвате за собствените си права", отбелязва Абел.

Джъстин Лафи, специалист по асистивни технологии в Бюрото за предоставяне на услуги на незрящи и слабовиждащи заявява че много студенти могат ежедневно да разчитат на подкрепа в своите гимназии а програмата им е технологично издържана и включваща в основата си модела за отстояване на личните права.

    "Опитваме се да се убедим, че училищата действат по този начин във всички области", разказва той.

 

„Достъпността е приоритет за нашите студенти, независимо дали става дума за система на обучение  или семинар. Обучаващите се използват всякакви технологии -  екранни четци и др.   Доставяли сме оборудване на ученици и сме работили с тях дистанционно, за да ги подготвим за технологичния аспект на онлайн обучението. "

Академията провежда Zoom сесии за приблизително четири часа всеки ден и в нея се преподават умения в няколко области, включително помощни технологии, ориентация и мобилност, зрителна рехабилитация.

  Въпреки че сесиите се провеждаха онлайн, студентите изпълниха някои задачи у дома. Например една от дейностите е включвала вечеря на тъмно в домашни условия и в нея обучаващите се са насочвали членовете на семействата си., които са били със завързани очи.

  Ралф Русо от окръг Монтгомъри  страда от нистагъм (състояние, при което очите правят повтарящи се, неконтролирани движения) и късогледство. Той заяви че активността може да добави важна перспектива за околните.

Останалите могат да научат колко е трудно на незрящите и слабовиждащите да изпълняват прости, ежедневни задачи. Много хора приемат доброто си зрение за даденост и не се интересуват от тази гледна точка, но други отделят време да се запознаят с нея и дори да помогнат на хората със загубено зрение.“

Уолш-Ема споделя, че преминаването към виртуалния формат е предоставило възможност на студентите да поставят още по-голям акцент върху значението на технологиите в ежедневието си.

„С достъпността можете да постигнете успех, когато разполагате с инструменти, умения, знания, опит и обучение“, добавя тя. „Студентите с увреждания, които нямат необходимата подготовка за работа с помощни технологии и достъпност, вървят с крачка назад и изостават. Виртуалната платформа ни даде реална възможност да ги обучим на техни лични устройства и да включим всички тези знания “

  Лятната академия си партнира с Департамента за специално образование, Мрежата за обучение и техническа помощ в Пенсилвания, Колежа  по образование и Колежа по здравеопазване и човешко развитие. Работи в сътрудничество и с други щатски институции.

 

Превод:

Александър Велков

 

Дата на публикация:

23 юли 2020 г.

 

 

Източник:

https://news.psu.edu/story/626365/2020/07/22/impact/state-program-blind-and-visually-impaired-students-continues-new