Защо необоснованите похвали вредят на ученето на децата?

Необоснованите похвали и прекомерното мотивиране за усилена работа вредят на академичните постижения на децата. 

Както показва мащабно проучване на Университета в Единбург, проведено върху ученици в китайско училище, опитите децата да бъдат убедени, че трябва само да положат усилия и всичко ще се получи, често се отразяват лошо на оценките им. Учените обясняват това с факта че  опитвайки се да възстановят вярата на детето в себе си, възрастните игнорират истинските сериозни проблеми, с които се сблъсква то в процеса на обучение. 

 

Затваряне на очите ни за проблемите 

  Непрекъснатото повтаряне пред децата на мантрата, че могат да постигнат всичко ако положат усилия може да доведе до влошаване на академичната им ефективност. До този извод стигат учените от Университета в Единбург. Изследване, публикувано в Journal of Experimental Psychology, установява, че учениците, които са били мотивирани да се постараят да издържат изпити по предмети, с които са имали затруднения, не са подобрили представянето си. Напротив, оценките на тези деца се понижили.

  Проучването се провело в четири етапа. Изследвани били ученици в 5-6 клас на едно от китайските училища от беден район, сред които 89 момчета и 101 момичета. Децата били разделени в три групи и им били дадени три задачи с различна трудност. След завършването на всяка от задачите, децата в една от групите били мотивирани по следния начин: „Положихте много усилия и опитахте всичко възможно“, на учениците от втората казали: "Вие сте много умни", а на тези в третата не им било казано нищо. Учените сравняват представянето на учениците във всички групи и анализират оценките им през цялото обучение.

  Това било необходимо за тестване на двата типа мислене, които западните психолози идентифицират. „Мисленето за растеж“ („положихте много усилия и опитахте всичко възможно“) означава, че не всичко се определя от естествените способности, много може да бъде постигнато чрез старание и работа върху себе си. И „статичното мислене“Ти си природно надарен",  което предполага, че всичко зависи от естествените данни. Експериментите показали че положителната мотивация и в двата случая няма стимулиращ ефект и понякога дори вреди на резултатите на учениците.

Учените приписват това на факта, че, опитвайки се да възстановят доверието на детето в себе си, възрастните игнорират истинските сериозни проблеми, с които децата се сблъскват в училище. 

Вредата от похвалите 

Руските специалисти са съгласни със заключенията на британските си колеги. Ръководителят на катедрата по социална и диференциална психология на филологическия факултет на университета RUDN Сергей Кудинов заяви пред "Известия", че в Русия се правят подобни изследвания, а данните, получени от анализа на напредъка на нашите ученици, са сходни. Само външната мотивация, изразена чрез твърдението „можете да направите всичко“, които се използват в много случаи от прекалено ентусиазирани родители, не могат да разкрият потенциала на личността на детето.

    Изисква се комплекс от не само външни, но и вътрешни фактори на мотивация, включително специфичните нагласи на ученика. Успехът на обучението се влияе от реални способности и съзнателна цел - тоест разбиране какъв е смисъла на успеха в обучението и как ще се отрази", твърди убедено специалистът.

  Наши психолози отбелязват, че спецификата на мотивацията на учениците се определя преди всичко от особеностите на образователната система. Многобройни проучвания показват, че в класовете, в които се развиват определени умения и в часовете за по-задълбочено изучаване на предмета когнитивната мотивация е по-висока, в сравнение с  тази в обикновено училище.

  Индивидуалният подход към детето и демократичното разпределяне на задачите повишават интереса и участието в работата, - сподели за "Известия" Анастасия, доцент от Висшето училище по инженерна педагогика, психология и приложна лингвистика  в Санкт Петербургския политехнически университет "Петър Велики" (университетът е участник в проекта 5-100).

  "Независимо от образователната система, училищната мотивация намалява към по-високите класове. това се дължи на възрастовите характеристики, кризата на „самоопределянето“.

Изследователката отбелязва още, че пренасищането с курсове, неправилното разпределение на умствените усилия, невъзможността за разумно планиране на времето  и приоритетите водят до емоционално и когнитивно пресищане  на учениците в гимназиите.

Силата на творчеството 

Не само учителите, но и родителите трябва да бъдат по-внимателни към мотивацията на детето, твърди ръководителят на научния отдел на Исимския педагогически институт П.п. грива

  Прекомерното мотивиране може да се отрази неблагоприятно не само върху полагането на изпита, но и в бъдеще - да доведе до неадекватна самооценка на детето. В крайна сметка формирането на личността е постоянен процес и то се учи да се справя с различни трудности в живота. Изпитът е една от тях.  Но има и друга страна на медала - родителите би трябвало да ориентират децата не толкова към търсене на високи оценки, колкото към получаване на компетенции и знания.", отбелязва експертът.

  Специалистите са уверени, че най-сигурният начин родителите да мотивират децата на всяка възраст е екипната работа, при която детето действа като равен партньор. Така то се научава да чувства собствената си отговорност и да прилага творчески подход. 

 

Превод:

Александър Велков 

Дата на публикация:

4 ноември 2019 

Източник:

https://iz.ru/926172/mariia-nediuk/nezriachaia-vera-pochemu-neobosnovannye-pokhvaly-vrediat-uchebe-rebenka