Декодери за цифрово tv излъчване за получаващите енергийни помощи

      Всички граждани, които получават енергийни помощи, ще имат право на ваучер, с който ще могат да закупят декодер за цифрово тв излъчване, обявиха наскоро от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Целта на безплатния ваучер е да улесни хората в затруднено положение при въвеждането на новия дигитален сигнал на телевизията от март тази година. С помощта наустройството хората ще могат да получават дигитален сигнал на старите си аналогови приемници. Според обещанията на МинистерствотоОтпуснатите средства ще покрият пълната цена на нисък клас декодер. Цената на необходимата приставка е между 50 и 200 лв, в зависимост от характеристиките на устройството. В момента тече първият етап на информационната кампания по въвеждане на цифровия сигнал на ефирните телевизии, който ще продължи до началото на март.

      Основни предимства на дигиталното излъчване са ефективното използване на честотите, високото качество на картината, увеличаване на броя на програмите и покритието, както и напълно свободният, безплатен достъп. Цифровизацията ще даде възможност и за излъчване на канали с висока резолюция в национален ефир.

      В момента у нас около 50% от хората са абонати на кабелни мрежи, 25 на сто разчитат на сателитен сигнал, а едва 1% използват компютърната платформа IPTV. Така всеки четвърти българин все още разчита на старомодната антена, за да гледа телевизия, което ще се промени от есента на 2013 г. .

      Цифровата ефирна телевизия влиза у нас от 1 март следващата година. В шестте месеца до 1 септември ще бъде преходен период, през който ще функционират както цифровият, така и аналоговият сигнал. Това означава, че хората ще могат да приемат един от двата сигнала в зависимост от това с какъв телевизор разполагат. От началото на септември хората ще могат да гледат безплатно до 15 национални цифрови програми с високо качество.

      Информационната кампания пък е разделена на три етапа. Първият започна в края на миналата година и продължава до март. Вторият изтича в началото на септември, а последният финален етап, насочен към хората, които са се забавили с поставянето на декодерите, ще приключи в края на ноември тази година.

По материал на в. „Монитор”