Навигационно приложение помага на незряща атлетка да бяга сама

  На 16 години Роза Саркани е диагностицирана с ретинитис пигментоза, състояние, което причинява загуба на периферно зрение. Оттогава зрението й отслабва до около пет градуса периферно зрение (в сравнение с около 170 градуса за повечето хора). Въпреки влошаването на състоянието й,  Саркани, която живее в Порт Албърни, продължава да бяга. Но докато преди се е нуждаела от придружител, сега вече може да разчита  на навигационно приложение, наречено RunGo. За разлика от други фитнес апликации, които просто проследяват параметрите, гласовата навигационна система на RunGo насочва потребителите при всеки завой. Саркани има достатъчно зрение, за да може да види всякакви препятствия по пътя или коридорите за бягане, но за това е необходима повишена концентрация. RunGo допринася за облекчаването на напрежението в това отношение.

 

  "Това ми позволява да тичам, сякаш нямам проблеми със зрението“, споделя тя, „Чувството е наистина страхотно". 

  На 40 години Саркани се заема да тича, за да подобри физическото си състояние.

„Бях много по-тежка, отколкото сега, затова реших да се раздвижвам по този начин“, обяснява тя. „Бягането ми се стори проста работа. Но грешах. Въпреки че спортът не се оказва толкова лесен, колкото очаквала тя проявява постоянство. Оттогава е пробягала 14 маратона, 12 от които с водач. Първият й маратон с водач бил Бостънският. Придружавал я партньорът й по онова време и настоящ съпруг Крис.

„Няколко човека от нашата тренировъчна група бяха покрили норматива за участие в Бостън", припомня си тя. Направи им впечатление, че не планирам да се състезавам там. Щеше да ми е прекалено трудно да се ориентирам самостоятелно, така че щях да се откажа".  Без да се замисля много Крис й предложил да помогне.

„Крис пожертва класирането си в името на моето бягане.", припомня си  Саркани, "Той щеше да бяга около 3:45, а моето постижение беше над 4 часа."

  Саркани обяснява, че Крис е имал опит с навигирането на спортисти с увреждания. На това се дължи и перфектният им резултат, след който де продължават да работят в екип. 

 

Превод:

Александър Велков

 

 

Дата на публикация:

22 юли 2020

 

Източник:

https://runningmagazine.ca/the-scene/navigation-app-helps-visually-impaired-athlete-run-solo/