Създателите на Internet Archive излизат с обръщение към издатели

В края на юли 2020 г. нетърговската организация Internet Archive коментира делото на четирите най-големи издатели на книги в САЩ, които обвиниха сайта в пиратство.

  В публикация в блога на проекта основателят на интернет архива Брустър Кейл помоли ръководителите на компаниите да отменят делото, като го нарече "ненужно", и ги покани да се присъединят към борбата за достъп до знания на фона на пандемията.

 

  Според Кейл Internet Archive изпълнява същата функция като библиотеките, предоставяйки на читателите цифрови копия на печатни книги и контролирайки разпространението им. Проектът помогна на ученици и студенти по време на пандемията, отбелязва той. Благодарение на базата данни незрящите потребители също могат да четат, тъй като само 10% от печатните издания са адаптирани за тях, подчертава Кейл.

„Издателите настояват библиотеката да бъде закрита поради нарушаване на авторски права. Нашият отговор е прост: законът за авторското право не пречи на библиотеките да притежават книги, да ги дигитализират и да ги предоставят на читатели […]. Библиотеките работят на принципа "заемане на книги" и трябва да продължат да го правят “, заяви основателят на Internet Archive. 

Американските издатели заведоха дело срещу организацията през юни. Те твърдят че сайтът представлява огромен пиратски ресурс, който генерира многомилионни приходи и лишава притежателите на авторски права от контрол върху разпространението на книги. Според Кейл сайтът оперира с 1,5 милиона цифрови копия. Ищците настояват този масив да бъде изтрит, а засегнатите носители на авторско съдържание да бъдат компенсирани.

 

Превод:

Александър Велков

 

Дата на публикация:

31 юли 2020

 

Източник:

https://vc.ru/media/146386-sozdatel-internet-archive-poprosil-izdateley-ssha-otozvat-isk-s-trebovaniem-unichtozhit-1-5-mln-cifrovyh-kopiy-knig