С малки стъпчици заедно с децата вървим към големи успехи

 

В Кокшетау работи единственият тифлопедагог в цялата Акмолинска област. В навечерието на Деня на учителя кореспондент на МВР "Казинформ" се срещна с нея, за да разбере какво е повлияло на избора на една жена, за да се насочи към тази професия и върху какво работи сега.

Трябва да останеш човек! Тези думи са се превърнали в мото на целия й живот за 32-годишната Наргул Бекимова, защото майка й ги е произнесла в детството й. Може би затова тя избира да се отдаде на толкова трудна и в същото време благородна кауза - да помага на деца, които в пълна степен се нуждаят от такъв тип подкрепа. Днес тя е единственият тифлопедагог в регион Акмола и работи в детска градина №19 "Нур бала" в град Кокшетау в група за деца със тежки увреждания в развитието. Това е единствената подобна група в региона.

 

Защо завършилата за учителка по руски език и литература (първото й образование) и дефектология (второто) е решила да стане тифло педагог, преминавайки през курс по преквалификация по специалността „Тифлопедагогика и тифлопсихология" в Уралския институт за повишаване на квалификацията?

 

 

 

Четири години Н. Бекимова работи в детска градина като учител-дефектолог. След това тя е поканена да започне в новооткриващият се корекционен център "Meyirim", за да работи с деца със специални потребности.

 

 

 

„От 2014 г. работя с деца със забавено развитие на говора и умствена изостаналост. В центъра за корекция "Meyirim" работих с деца от 2 до 16 години с различни диагнози. Веднъж незрящо момче посети нашия център. Майка му беше в такова психологическо състояние, че самата тя се нуждаеше от помощ. Тя каза, че в Кокшетау няма тифлопедагози. Това беше моментът, в който си помислих, че има незрящи деца, нуждаещи се от помощ, за да опознаят този свят. Когато започнах като тифлопедагог, заработихме в тясно сътрудничество с благотворителната фондация Дар-Султан. С нейна помощ беше открита специализирана група в детска градина Нур Бала №19 и закупени всички необходими материали “, сподели Н. Бекимова пред кореспондента на Казинформ.

 

 

 

Групата работи вече една година. Винаги е трудно нещо новосъздадено да се утвърди. За момента я посещават две деца - едното от които е на 6, а другото на 3 години.

 

 

 

„Колкото и да е трудно, те също са деца, искат да се развиват, учат, откриват нещо ново. Когато усвоим нещо с тези деца (например, той се научи да изследва групата), ние се радваме на техните постижения. Вървим към голям успех с малки стъпки! " - продължава историята тифлопедагога.

 

 

 

А самата Н. Бекимова винаги се намира в процес на творческо търсене. Както отбелязва момичето, благодарение на креативността и вдъхновението си тя намира ключ към всяко дете.

 

 

 

Въпреки малкия трудов стаж - 6 години - Н. Бекимова има много постижения. Участва в международния фестивал „Разширяване на границите - отваряне на света“ за незрящи деца от Турция, Азербайджан и Казахстан. Опитът й в група се разпростира върху семинари за логопеди и дефектолози.

 

 

 

Тази година на градско ниво в състезанието „Учител на годината“ Н. Бекимова спечели Голямата награда, а на регионално ниво в същото състезание - първото място. Сега очаква резултатите на републиканско ниво.

 

 

 

Е, що се отнася до душата: тя пише поезия, посещава литературния клуб "Синегория". И наскоро издава първият си сборник: „Детско вдъхновение“.

 

 

 

„Искам да се развивам в тази професия, да подобря нивото си, да посещавам курсове, семинари, да публикувам практически наръчник за работа с деца със зрителни увреждания. Сега съм единственият учител по специалността в региона. Оказва се, че едно дете на 6 години ще бъде с нас до 7-годишна възраст, а след това трябва да бъде изпратено на училище. Следователно, въпросът за откриването на клас за деца със зрителни увреждания, както и за обучение на тифлопедагози, които ще имат опит в работата с деца в училищна възраст, се превръща във все по-належащ", продължава Н. Бекимова.

 

 

 

Омъжена е и има две деца, които също се радват на победите на майка си.

 

 

 

„Искам да бъда ярък пример за тях, да им показвам че с упорита работа, постоянство, честност и доброта в живота може да се постигне всичко. Все пак най-важното е да останем хора! " - обобщава тя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Превод:

 

 

 

Александър Велков

 

 

 

 

 

 

 

Дата на публикация:

 

 

 

4 октомври 2020

 

 

 

 

 

 

 

Източник:

https://www.inform.kz/ru/malen-kimi-shagami-my-s-det-mi-idem-k-bol-shomu-uspehu-tiflopedagog-nargul-bekimova_a3701916