Алдехидите звучат като флейта

 

Незрящи стават автори на парфюмерийни композиции 

За възникването на идеята Pure Sense 

Основателката на проекта Pure SenseЕкатерина Зинченко е завършила курса под егидата на Парфюмерийния институт в Грас. Тя решила, че иска не само да създаде бизнес в тази област, но и да работи за преодоляването на социални проблеми. „Веднъж осъзнах, че искам да направя нещо по-смислено, така че ползите, които нося, да са по-осезаеми. В един момент научих, че съществува социално предприемачество, което все още не е много развито в Русия “, спомня си Екатерина.

 

Идеята за привличане на незрящи хора при създаването на парфюмерийна линия се ражда, след като Екатерина участва в проекта „Докосни света!" («Мир на ощупь»). Това е обиколка с екскурзовод в интерактивно пространство, където участниците могат да преживеят реалността като хора с увредено зрение. Самите гидове в "Докосни света!" са със зрителни увреждания. Те придружават туристите из стаите и провеждат майсторски класове. Екатерина била впечатлена от симулаторите на различни пространства (всекидневна вкъщи, улица, парк), които трябва да се изучават в пълен мрак, разчитайки на слуха и допира.

„Това, което ме впечатли най-много, беше„ пазарното “пространство, където можете да докоснете боб като Амели и да идентифицирате плодове и подправки по миризмата. Тогава за пръв път забелязах как обонянието се увеличава при липса на зрение. Това беше и първият ми опит в общуването с незрящ човек - нашият водач ни разказа за спецификите в живота си, а аз бях пленена от нейната откритост и оптимизъм “, казва Екатерина. 

Слепота и мирис 

Обонянието е един от най-важните инструменти за получаване на информация за света около нас. Дмитрий Перегудов, главен лекар на офталмологичната клиника 3Z в Москва, потвърждава, че при загуба на зрение човек започва да обръща повече внимание на миризмите. „За 22 години стаж имам пациенти, които на практика загубили зрението си, могат да се ориентират в пространството заради нарасналия си слух и обоняние и лесно си създават впечатление за обект, единствено чрез докосване с ръце“, казва експертът. Действително, при загуба на един от сетивните органи, наблюдаваме нарастване функциите на останалите. това се нарича сенсибилизиращ ефект.“

 

 

 

Перегудов добавя, че мозъкът на незрящите по рождение работи малко по-различно: тилната кора, която отговаря за обработката на визуалната информация, продължава да изпълнява функция, но не обработва визуални сигнали. При късноослепелите последното може да не се прояви толкова ярко, но в този случай човешкият мозък се адаптира“, коментира Перегудов.

 

 

 

Основателката на проекта Pure sence е впечатлена от обонянието на привлечените участници. „Обонянието им е страхотно, въпреки че те не мислят така". На въпроса „Как оценявате обонянието си?“, те го определиха като 5 или 6. Но всъщност те преминават теста за обоняние по-добре от цялата ми група професионални парфюмеристи, с които съм учила във Франция. Резултатът им е 10 от 10 “, обяснява тя.

 

 

 

 

 

 

 

Процесът на работа с аромати

 

 

 

 

 

 

 

Желаещите да участват в проекта бяха намерени чрез социални мрежи, където хората със зрителни увреждания общуват и търсят познати. Екатерина подчертава, че е било важно да се подберат хора, готови да отделят много време и усилия за проекта и още в първия ден над 60 души са й писали и й се обадили. В резултат на това в екипа на Pure Sense били включени трима човека с нарушено зрение - Мария Ушакова, Анастасия Вислобокова и Александър Яшин. Всеки от тях има изострено обоняние и се интересува от парфюмерийния свят.

 

 

 

Концепцията за ароматите е изградена около идеята за "състоянията" на човека. В продължение на няколко седмици питах всички свои познати какви състояния липсват на един съвременен човек и какво липсва лично на тях? За моя изненада всички отговори бяха приблизително еднакви. Имаше пет - седем състояния, от които предложих на екипа да избира. В резултат на това получихме спокойствие, вдъхновение и свобода “, спомня си Екатерина Зинченко.

 

 

 

Анастасия е създател на аромата Inspiration (вдъхновение). Тя споделя пред TD за специфичните емоционални реакции, които получава чрез миризмите. „При мен аромата винаги предизвиква асоциации", твърди тя. - Да кажем, през есента или в началото на зимата отварям прозореца сутрин, когато все още няма задръстване от автомобили, и ми мирише на чист въздух. Тази миризма е леко мразовита, но не до болка. Когато почувствам бодеж в носа ми се иска да заплача."

 

 

 

Момичето вярва, че отключването на обонятелния канал е много важно за хората с ограничен усет. Благодарение на обонянието, незрящите могат да си създават образи и картини и като цяло, да живеят живота си по-пълноценно“, коментира тя.

 

 

 

Със своето съзвучие ароматите Pure Sense се опитват да предадат не само състояние, но и определен образ. В случай на вдъхновение е горещ ден и замъглена чаша лимонада. Ароматът съдържа много мента, нотки ягоди, чай, сушени плодове и жасмин. Анастасия Вислобокова преднамерено избира основния компонент на парфюма. „Исках в него да има безумно много мента, на мен тя определено ми действа освежаващо и вдъхновяващо. Що се отнася до всички останали нюанси - те просто отговарят на това настроение.", допълва момичето.

 

 

 

 

 

 

 

Александър става автор на парфюмната композиция Serenity („Спокойствие“). Той има опит в работата в музея „Разходка в тъмното“, чиято експозиция е потопена в абсолютен мрак, и водил там майсторски класове по ароматерапия. Ароматът му трябва да предава образа на плътен здрач. Съставът отначало е цитрусово-плодов, но постепенно се разкрива със съзвучието между индийско орехче, канела, тамян и сандалово дърво. Александър избрал интуитивно компонентите на парфюмерийната си композиция. Присъстващите нотки, лично за мен са свързани със състоянието, което исках да покажа. Защо? Ами защото така работи мозъкът ми “, обяснява той.

 

 

 

Мария работи по разработването на аромата Freedom (свобода). Момичето е развило синестезия, неврологичен феномен, при който дразненето от един орган на сетивата води до неволен отговор в друг. (например усещането, че вкусът има цвят). По този начин възприемането на аромати от класа "алдехид" кара Мария да ги свързва с флейтата.

 

 

 

„За мен ароматът на околните е много важна част от формирането на мнение за даден човек, заедно с интонацията, жестовете и начина на изразяване. И аз самата, откакто се помня, винаги използвах някакъв парфюм. Ако изляза от къщата без него, сигурно ще се чувствам гола ”, допълва Мария.

 

 

 

Тя си припомня за опита си при създаването на композицията Freedom: „Когато работехме върху идеята за аромата, говорихме за определен фон. В моя случай беше рано сутрин, отворен прозорец, образът на човек, който стои близо до този прозорец. Съответно бяха избрани компонентите, които отразяват чистотата, свежестта, въздушното пространство и малко градски прах. " Парфюмът се оказа "зелен", а усещането за прах придават нотките на пипер, кардамон и индийско орехче.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За назначаването на незрящите

 

 

 

 

 

 

 

Авторите на Pure Sense подчертават, че на незрящите участници в проекта не се гледа като на инструмент, а като на пълноправни партньори и творци: те преминаха през обучение и работят съзнателно, притежават навиците на парфюмеристи и оперират с професионални понятия. Всички участници в проекта получават част от приходите от продажбата на бранда.

 

 

 

„Отдавна мечтаех да се появи такъв проект. Сърфирах в Интернет, търсейки проекти, свързани с парфюмерията, в които незрящи хора могат да участват. Прекарах много време в това, не намерих нищо и реших, че такова нещо още не е измислено “, разказва Анастасия Вислобокова.

 

 

 

Тя добавя, че „обхватът на професиите, достъпни за незрящ човек, не е толкова обширен“. Ушакова е съгласна с това твърдение: според нея парфюмерията е една от дейностите, при които човек със зрителни увреждания може успешно да се развива и изразява. „Парфюмерията, заедно с например музиката и литературата, е една от най-достъпните за нас форми на изкуство“, солидаризира се с тях Александър Яшин.

 

 

 

Според преброяването през 2009 г. в Русия е имало около 218 хиляди незрящи и хора със зрителни увреждания. Константин Лапшин, представител на Всерусийското общество на слепите, отбелязва, че около 15 хиляди незрящи са заети на свободния пазар на труда. Наталия Соколова, изпълнителен директор на благотворителната фондация в подкрепа на хора със слухови затруднения So-Unity е на мнение, че работата за хора с увреждания е важна не само сама по себе си, но и като начин за натрупване на нов опит и създаване на приятелства.

 

 

 

„Най-доброто, което можем да дадем на човек, който се нуждае от подкрепа, не е риба, а въдица. Тоест, да се предостави възможност на човек да сътвори нещо, да изработва, развива, реализира своя потенциал “, - казва създателят на Pure Sense.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Превод:

 

 

 

Александър Велков

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Публикация:

 

 

 

септември 2020 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник:

https://takiedela.ru/news/2020/08/30/parfyum-nezryachikh-lyudey/