ТЪРСЯТ СЕ: ОРГ. Момчета за "мокри" поръчки


  Представете си, говорим за чисто хипотетична ситуация, че членувате в една голяма организация от стар тип - с всичките му там избори, събрания, заседания, управителни съвети и т. н. Продължаваме с фантазията: ръководството не ви е по вкуса, било заради най-благородни принципни съображения, било защото се е изправило на пътя към личното Ви кариерно развитие, било просто заради честта и славата - друго си е все пак да си председател и член на УС на нещо, каквото и да е то.
  И така, осъзнавате че старото ръководство губи почва под краката си с всяка изминала година. Притежавате ресурси, които да вложите в преврата, както и с подходящи недоволни от режима, които веднага да поставите на местата на предишните кадри. Налице е и моментът-мечта - редовна орг. изборна кампания. И все пак нещо Ви липсва - въпреки натрупаната репутация в общността и реализацията в сериозна професия.  И ако не си го осигурите може да загубите всичко на косъм.
  Не, не Ви съветваме да трошите пари по някой мастит PR-специалист. Той върши работа при друг тип избори. Нуждаете се от орг. момче за "мокри" поръчки.
  Познатите ни от филми и книги момчета за "мокри" поръчки вършат не особено законни неща в тъмни доби. Този подразряд на същия вид няма нищо общо с престъпния свят. Той не се крие, дори напротив - използва всички възможни трибуни за изява. Членува отдавна във  въпросната организация и познава добре правилата в нея. Може да е кандидатствал за висок пост и да не са го избрали. Може да е работил за настоящото ръководство и да не се е спогодил с него. Най-вероятно при напускането ги е предупредил, че ще последва разплата. Често приема непризнаването на качествата му от началството като лична обида. И след като подобно на Шварцнегер произнесе култовата фраза "I'll Be Back" още от следващия ден ще започне новия си поход нагоре към кариерната стълбица. Дори, ако изрично не му ги поискат, си запазва ключовете от старото работно място - къде заради разсеяност, къде заради надежди, че един ден когато вятърът промени посоката си, отново ще му потрябват.    Обикновено не е особено търпелив и постоянен. Затова и не му се чака прекалено дълго. Предпочита, ако е възможно да се изстреля към върха по краткия път. Въпреки че не е глупав, няма особено желание да задълбава прекалено в определена полезна рутинна дейност - Ще стисне за малко зъби, в случай, че е наложително но при отдал се шанс без колебание ще се метне на експреса до гара "Няма да си давам много зор". В някои отношения прилича на мечките, като например по това да се възползва от труда на работните пчелички. За разлика от тях обаче има един кратък интензивен период през годината, а през останалото време потъва в дълбок и несмущаван от кошмари сън. 
  Поне досега биолозите са успели да разграничат два подподвида на този представител на организационната фауна. При първият се наблюдава склонност към прагматизъм - минаваш в лагера, който ти осигурява по-добро жизнено пространство. Това, че се налага да попроменят малко отношението към всеки следващ работодател и да поотстъпят от принципите си не ги притеснява особено. При вторият - нека да наречем това състояние "реалистичен донкихотизъм". Тези орг. дейци са убедени, че се борят за правдата. Е, въобразявали са си, че досега са вървели по верния път, но понякога се допускат грешки. От друга страна, както терорът е неизбежна част от една революция, така и по разстоянието между сегашното положение и крайната цел - правдата, светлото бъдеще и общото благо се налага да се прибягва до някои неприемливи от етична гледна точка решения. Препоръчително е да се внимава с този тип наемници. Наберат ли скорост, те са способни да пресолят манджата, изпълнявайки по свое усмотрение поставената им задача. Напомнят за разбеснели се косачки, помитащи всичко пред себе си - включително градински джуджета и домашни животни. В заслепението си дори са в състояние да катурнат някое и друго барбекю или беседка.
  Излишно е да уточняваме, че орг. момчетата за "мокри" поръчки са атрактивни, интересни, образовани, речовити. Затова и са изтиквани на преден план. Не е нужно да им се обяснява много, много какво се изисква от тях. Поставяте целта и просто изчаквате - ако разположението на звездите е благоприятно те ще Ви поднесат председателското място на тепсия или опаковано в подаръчна кутия с фльонгата отгоре.
  Съветите на ветеринарите са да внимавате с "хомо органикус мокрикус". За да не пострадате или трябва веднага да ги пуснете на свобода, сиреч при първа възможност да се отървете от тях или да ги държите на къс повод, осигурявайки им регулярно количество сурово месо и удобна колиба, в която да се разполагат.