Федерален съд: Липсата на звукови сигнали при пресичане нарушава правата на хора с увреждания в Ню Йорк

Застъпници на хора с увреждания заявяват, че в момента на около 96% от нюйоркските улици липсват разпознаваеми сигнали, които да ориентират пешеходците със зрителни проблеми кога е безопасно да пресекат. Това бе аргументът за заведеното срещу управата на града дело.

  Говорителят на кметството твърди, че служителите ще продължат да инсталират достъпни пешеходни сигнали (APS) в целия град и да работят с общността на хората с увреждания.  Адвокатът, ангажиран с проблемите на общността заявява, че достъпните устройства при пътна сигнализация трябва да бъдат толкова често срещани, колкото и скосените бордюри за хора с физически увреждания.  

 

  Сигналите, които излъчва общината е, че  там им е безразлично дали незрящ или сляпо-глух нямат достъп до същата информация като всички зрящи хора, които обикалят града" - мнение на  Лори Шарф, бивш президент на Американския съвет на слепите в Ню Йорк.

Тя е сред приветстващите федералното решение срещу града във вторник.

Съдия постанови че липсата на достъпни пешеходни сигнали или APS устройства нарушава правата на хората с увреждания.

„Достъпните пешеходни сигнали съществуват отдавна, а в други части на света те са доста стандартни“, обобщава Шарф. „Ние тук в САЩ не можем да служим за пример"

  Отговорният фактор за инсталиране на устройствата е Министерството на транспорта. Според уеб сайта на институцията служителите анализират показатели като "трафик извън пика" и "модели на трафик сигнали", преди на кръстовище да бъдат монтирани такива. 

В изявление на кметството, публикувано в отговор на решението, се посочва: "Ще продължим да инсталираме достъпни пешеходни сигнали в целия град и непрекъснато да работим за увеличаване на достъпа за зрително затруднени във всички аспекти на живота им."

Но критиците опонират, че градът действа прекалено бавно въпреки изградените традиции в застъпничеството. 

"Беше ясно, че градът няма да изпълни доброволно задълженията си по ADA и точно на това се базираха нашите аргументи", коментира Тори Аткинсън, адвокат по правата на хората с увреждания. И добавя, че трябва да има възможност на устройствата да се поставят всякакви сигнали.

"Наистина разглеждаме казуса като сходен със скосяването на бордюрите. Тази практика не се прилагаше в САЩ преди приемането на специалното законодателство за хора с увреждания. Сега те са нещо обичайно, дори не ни правят впечатление и всички се възползват от тях", посочва Аткинсън .

Застъпниците отбелязват, че ще бъдат сформирани групи, които да работят с града, за да изготвят план за увеличаване на броя на достъпните сигнали, така че всички жители на Ню Йорк да могат да ходят безопасно.

 

Превод:

Александър Велков

Дата на публикация:

21 октомври 2020 г.

Източник:

https://www.ny1.com/nyc/all-boroughs/news/2020/10/20/federal-judge--city-in-violation-of-ada-over-lack-of-crossing-signals-for-blind