Японско брайлово издание спечели световна награда

Ежеседмичното брайлово издание Mainichi, единствено по рода си в Япония, което събира и  публикува новини и информация за хората със зрителни увреждания, получи сребърна награда в категорията за комуникационен дизайн на международните награди за дизайн 2020, спонсорирани от Международната асоциация за универсален дизайн (IAUD).

Международните награди за дизайн на IAUD се връчват на групи и индивиди, които са постигнали забележителни успехи в дейността си, в полза на общество, в което всеки може да живее комфортно. Braille Mainichi бе избран за наградата по повод излизането на своя 5000-ден брой това лято, по време на Коронавирус пандемията. На 18 декември се проведе онлайн церемония по награждаването. Това е първият случай, в който наградата печели японска компания, издаваща вестници.  

  Първият брой на "Майничи" излиза на 11 май 1922 г. в Осака. 

  Днес вестникът се издава всяка неделя на хартия с размер A4 на 60 страници. Ръководи от главния редактор Тецуя Ендо. Това не са  единствено публикации на материали от "Майничи шимбун", но и оригинални и независимо изготвени такива. Вестникът продължава да излиза и през Втората световна война и многото природни бедствия по време на ерата Хейсей, управлението на император Акихито, (1989-2019 г.). От тази пролет, когато коронавирусът започна да се разпространява, основни теми за седмичника са условията, при които живеят  лицата със зрителни и слухови увреждания използващи брайл или система за тактилна комуникация в ежедневието си и трудностите които срещат незрящите студенти. 5000-тият брой бе публикуван на 26 юли 2020 г.

Журито, оглавявано от Роджър Колман, почетен професор на Кралския колеж по изкуствата в Лондон, поздрави вестника за постижението. Според него дейността му е  „доказателство за дългогодишен ангажимент към общността на незрящите в Япония и е наистина впечатляващо".

 

 

Превод:

Александър Велков

 

Дата на публикация:

18 декември 2020 

 

Източник:

https://mainichi.jp/english/articles/20201218/p2a/00m/0na/016000c