Филми за незрящи: SWEET.TV се присъедини към проекта "Достъпно кино"

Националното онлайн кино SWEET.TV започна сътрудничество с агенция "Достъпно кино", която работи в рамките на обществената организация „Борба за права“. Целта на сътрудничеството е да се увеличи броят на висококачествените, легални филми, достъпни на украински език за незрящи. 

  Сега в онлайн киното SWEET.TV незрящите и слабовиждащите могат да гледат филми със звукови описания: „Цената на истината“, „Моите мисли са тихи", „Донбас“, „Приключенията на S Николай“, „Мит“ , "Забравен", както и няколко други ленти. Тези и други филми станаха достъпни с подкрепата на Украинския фонд за култура, Дома на Европа и Фонда за здраво бъдеще. 

 

Според груби изчисления около милион украинци и украинки имат увреждания на зрението или слуха и се нуждаят от достъпни формати за гледане на филми. Отсега нататък SWEET.TV се превръща в платформа, на която незрящи зрители и зрителки могат законно да гледат висококачествени и достъпни филми на украински, без да напускат комфорта на собствените си домове.

„Гледането на филм не е привилегия, а неизменно право на всеки човек. Бяхме изумени, когато научихме, че толкова много украинци и украинки са лишени от това право. Ето защо ние поехме инициативата да се присъединим към проекта. Създаването на звукови описания е интересна и много важна дейност, чрез която светът около нас става по-достъпен. Искаме всеки украинец и украинка да могат да гледат филми по начин, който им подхожда. За нас сътрудничеството с агенция "Достъпно кино" е важна стъпка към постигането на тази цел “, отбелязва Марина Русак, маркетинг директор на SWEET.TV.

За да може незрящият да се наслаждава пълноценно на филма е необходимо да бъде създадено звуково описание.

Важен фактор, който повлиява в началото на сътрудничеството, е фактът, че SWEET.TV има преки договори със притежателите на авторските права на холивудски филми.

аудио описанието е достъпен формат, който включва озвучаване, специално създаден саундтрак, описващ визуалната част на филма за хора със зрителни и други увреждания.  Благодарение на съчетанието между оригиналния аудиозапис и описанието незрящ човек може напълно да възприеме информацията.

  „За да създадете звуково описание за филм, на първо място, трябва да определите времевата рамка между диалозите и важните звуци, в които ще бъде поставено описанието. След това създаваме текста и впоследствие го обработваме с незрящите консултанти. Последният етап е записването и монтажа"- отбелязва Виктория Лучка, съучредител на агенция "Достъпно кино" - най-трудната задача е да се напише добър текст. Той трябва да опише качествено какво се случва на екрана, за да може незрящият лесно да си представи картината"

  В рамките на проекта бяха организирани безплатни прожекции в специализирани библиотеки и училища - за всички желаещи незрящи кинолюбители. По-специално бяха поканени деца със зрителни увреждания от интернати и сиропиталища. 

Превод:
Александър Велков
 
Дата на публикация:
23 април 2021 г.
 
Източник:
https://nv.ua/ukraine/events/sweet-tv-delaet-kino-dostupnee-v-onlayn-kinoteatre-poyavilis-filmy-so-zvukoopisaniem-50155635.html